От х:

Днес в x:

Особености на националния риболов по време на избори

Особености на националния риболов

За какво изобщо съществуват избори? Изборите съществуват за да имаме демократичната възможност да сменим досегашните негодници с други негодници.

Такива са особеностите на българските национални избори. Що се отнася до националния риболов, на 12 май те се свеждат до една единствена особеност. Няма да има риболов. Случайно или нарочно предсрочните избори съвпаднаха със забраната за улов на риба.

Ако си спомняте филма на Александър Рогожин „Особености на руския национален риболов”, там сюжетът се въртеше около 16 кашона с водка. Увлечени от плувката, героите пресичат държавната граница, защото в чужбина рибата е „по така”. Кашоните с водка пък са гаранция за природосъобразното прекарване на свободното време. За връщането на забравените кашони на борда се намесва Военноморският флот на Русия.

16 кашона с водка са достатъчен повод за война. В миналото битки са избухвали и по далеч по-незначителни причини. Например Троянската война се води заради една единствена жена.

Къде е една причина, къде са шестнайсет...

Обидното обстоятелство, че не можем да идем за риба на 12 май обаче съвсем не изключва риболова. В българския национален язовир шарани се ловят на всеки 4 години в промишлено количество и винаги остава достатъчен брой за следващите избори. Не е трудно да си риболовец на такъв щедър язовир.

Тези предсрочни избори обаче също имат едни странни особености. Например – кабинетът на Бойко Борисов падна предсрочно, а социологическите проучвания месец преди вота сочат, че той се радва на най-голямо доверие. Обикновено при предсрочни избори е точно обратното. След падането на кабинета Жан Виденов например изборите пратиха в парламента 137 депутати от СДС срещу 56 на БСП. Повече от две към едно.

Всъщност за първи път в новата ни история след управленски мандат една партия се радва на най-голямо доверие, друг такъв случай през последните 23 години няма.

Този безпрецедентен факт или прави негодниците от ГЕРБ по-малко негодници, или пък нас - по-големи шарани.

Но в световен мащаб това съвсем не е прецедент. Спомнете си Бил Клинтън, Моника Люински и пурата, използвана не по предназначение. Въпреки скандала в Белия дом до края на втория си мандат като президент на САЩ Клинтън се радва на изключително висок рейтинг. Пуританска Америка с изненада откри, че не е толкова пуританска, колкото е смятала.

Но да се върнем към националната тема. Регистрираните в ЦИК риболовци са 45. Шараните – 6.9 милиона.

Кеф.

Природосъобразният начин на живот за 12 май изисква да се отбележи, че след като има забрана за риболов, може да се отиде за гъби. Тази пролет времето се оказа благосклонно и се изля достатъчно дъжд.

Какви са особеностите на националното гъбарство? Преди няколко години един мой познат, заклет гъбар, който познава всички видове, има достатъчно литература и непрекъснато се образова по въпроса, попадна в Бърза помощ. Беше се отровил с гъба.

„Четох, че тази гъба е силно отровна. Имала вкус на сурово брашно. Хапнах съвсем малко, за да видя дали наистина има вкус на сурово брашно”, обясни той от леглото си в спешното отделение на болницата.

Наистина имала вкус на сурово брашно. Книгите не лъжели.

Историята е действителна. Поне толкова, колкото истински ще са изборите на 12 май. На всичко отгоре поставя същите истински въпроси. Основните политически играчи са ни ментили неведнъж, но за пореден път трябва да гласуваме за някой от тях. В тази гора всички гъби са отровни, но тя е единствената гора, в която можем да събираме гъби.

Въпросът е повече от философски. Да напомним едно популярно определение за философия, за да няма недоразумения. „Философията е да търсиш черна котка в тъмна стая и котката да я няма там”.

Повечето хора вероятно инстинктивно усещат кукичката, криеща се в стръвта в риболовната предизборна кампания. Но водопадът от пропаганда, който се лее от телевизора, вестниците и сайтовете, е неудържим. Захранката е обилна и шараните неусетно приближават стръвта. Поне няколко милиона ще се закачат. Останалите влизат в тигана служебно.

В тази предизборна кампания особено интересни са ми риболовните маневри на марксиста Сергей Станишев. Като казвам „марксиста”, нямам предвид Карл Маркс, както може би си мислите. Имам предвид Граучо Маркс и неговата прословута фраза: „Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други”.

Станишев, като истински негов последовател, казва: „Като не ви харесвам аз, ето ви Орешарски. Ако не ви хареса и той, ще предложим някой друг”.

Като не кълве на царевица, ще закачим кюспе.

И всичко това ни го сервират сякаш „февруари 2013“ не е съществувал. Не е имало протести, не са съществували самозапалилите се хора. Не е имало отчаяние и безнадеждност. Отново ни чертаят светло бъдеще, както преди 4, преди 8, преди 12 години.

Но след май 2013 ще дойде и февруари 2014. И ако никой от риболовците не си е научил урока, ни очакват националните особености на българското гласуване.

Без риба и гъби.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини