От х:

Днес в x:

Дебне ни невидима заплаха – глаукома над 40 г

Хората трябва да обръщат внимание на зрението си, дори и в млада възраст

Зрението на хората прогресивно се влошава дори и в необичайно млада възраст. Това предупреждават специалистите от хасковското Очно, които от понеделник започват безплатни прегледи в Медицинския център на болницата. Очните лекари препоръчват на всички около и над 40 години, спешно да проверят вътреочното си налягане. Ако то е повишено има твърде голяма вероятност да се развива опасното заболяване на очния нерв, нареченo глаукома. Това е дегенеративно заболяване, което в крайния си стадий води до безвъзвратна слепота. Веднъж увреден, очният нерв не може да бъде възстановен. Трябват навреме да се вземат мерки, алармират офталмолозите. 

Безплатните прегледи ще се провеждат всеки ден от идната седмица от 11 до 13 часа. С предимство при прегледите са болните от диабет, които в резултат на заболяването имат увреждания на очите, както и хора с фамилна обремененост от глаукома.

Изследванията ще се правят от доайена на Очно отделение д-р Теньо Тянков. При съмнения за образуването на перде /катаракта/ или завишени стойности на вътреочното налягане пациентът ще бъде подложен на допълнителни и обстойни изследвания в самото отделение.

В услуга на своите пациенти от МБАЛ Хасково са поканили и известният старозагорски специалист д-р Димитър Джелебов. Офталмолога на болница „Св. Иван Рилски“ ще оперира пациенти в Хасково на 25-ти април.

Записвания за безплатните прегледи в нашето Очно се приемат на телефона на регистратурата на Медицинският център – 038/ 606 762. 

Г. Христов

Освен обичайните заболявания на очите, лекарите ще изследват и вътреочното налягане
С напредване на възрастта грижата към очите трябва да се увеличи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини