От х:

Днес в x:

Цицерон от Езиковата омайва англичани на английски

11-класника Окан Исов е по-убедителен на английски отколкото на български

Ораторът на хасковската Езикова Окан Исов доказа качествата си и на английски език, след като спечели 3-то място на национално състезание по красноречие в езика на Шекспир. Момчето изнасяше реч пред 2-ма англичани и трима представители на организацията на английско говорящите в България. 5-минутното му слово на тема „Идеите – безплатно гориво на обществото“ го изведе до призовото място измежду над 30 участника от английските гимназии в страната.

Окан започнал да се изявява като оратор от година-две. Първо се притеснявал пред хора, но после толкова се запалил, че участвал във всички публични изяви на училището си плюс театрални постановки. Момчето дори бе един от главните герои във възстановката на Санстефанския мирен договор, изнесена на трети март на централния площад „Свобода“/ сн.1/. Убедил се в качествата си, Окан решил да възстанови традицията на Езиковата да участва в турнирите по красноречие, която била прекъсната от края на 90-те години.

В качествата му са сигурни и неговите съученици и учители. „Много е убедителен“ нахвали го учителят му по английски Димитър Енчев и то при условие, че най-голямата похвала за възпитаниците е, че са „много добри“ във владеенето на езика. Исов явно е на следващото ниво. За съжаление на момчето, 3-тото място не го изпраща в Англия, където първият ще мери сили с ученици от останалите английско говорящи страни по света. Окан бе задминат от двама възпитаници на старозагорската гимназия „Ромен Ролан“. Миналата година те били съответно на 2-ро и 3-то място. Хасковлийчето било единствено от челната десетка, което не било участвало в състезанието досега. Въпреки липсата на опит, Окан бил най-убедителен за публиката, съставена от преподаватели и експерти по английски език. Допаднал им както с богатия си речник/ над 700 различни думи за 5-минутно слово/ така и с чувството, с което излагал идеите. Това последното може и да се е изплъзнало на известните със сухотата си англичани.

Не напразно Цицерон се е родил другаде, а не в страната чийто национален символ е куче, което даже го мързи да лае.*

*Булдогът е считан за национален символ на Англия

Г.Христов

Убедил е даже учителя си Димитър Енчев
Като граф Игнатиев /вдясно/ при подписване на Санстефанския мирен договор
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини