От х:

Днес в x:

Богородица и камбанарията гаснат за 60 минути в Часът на Земята

Атрактивното осветление край най-високия монумент на Богородица в света и камбанарията на хълм „Младежки“ в Хасково ще загасне за 60 минути в Часът на Земята на 23 март. Двата от емблематичните за града обекти ще потънат в пълен мрак от 20.30 ч. до 21.30 ч.

По същото време хора от целия свят също ще загасят осветлението по домовете си символично за един час, а знакови сгради ще притъмнеят.

Призивът на кампанията и тази година е за по-устойчиво бъдеще.

Часът на Земята се отбелязва по света за първи път през 2007 г. Инициативата е на WWF- една от най-големите природозащитни организации в света. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. За втора поредна година Часът на Земята ще работи с платформата „Аз правя, ти действаш“, базирана в YouTube, която дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства, задавайки въпроса „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“.

В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града.по времето на спирането на тока за час през миналата година в Югоизточна България отчита е отчетено намаление на потреблението на електрическа енергия с 91 мегавата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини