От х:

Днес в x:

Двама кандидати за „Икар“ с премиера на хасковска сцена

Двама кандидати за тазгодишните театрални награди „Икар“ са част от спектакъла “Фризьорката“, който тази вечер се качва за премиера на Хасковска сцена.

Дамян Тенев, който е с номинация за поддържаща мъжка роля като Едмънд в „Крал Лир“ на Пловдивския театър и композиторът Асен Аврамов за „Медея – майка ми“, спектакъл на Театрална Работилница „Сфумато“, са част от екипа на режисьора Иван Савов.

Самият той пък, освен като театрален гуру на спектакъла, има и роля в него.

Под кожата на главните герои- затворника Женя и фризьорката Ирина влизат преподавателя в НАТФИЗ Кристина Янева и нашумелия покрай ролите си в киното -във филмите „Широко затворени очи и“ и дебютния си като като режисьор и сценарист - "Кецове" Валери Йорданов.

„Фризьорката“ е и професионален дебют за абсолвентката от НАТФИЗ Екатерина Георгиева. На сцената се качва и актьорът от „Седем часа разлика" Пламен Сираков. 

Сценография на " Фризьорката" е на Вячеслав Парапанов, костюмите -на Марина Янева. С оригинална хореография в една от ключовите сцени на танц между централните герои участва и  Таня Соколава.

Интересен факт е и, че спектакълът е шести пореден за дуото композитор и режисьор- Аврамов -Савов. Три от спектаклите им в тандем са поставени в Бургас, а в Хасково публиката ги познава от „Женитба“ и „ Жената над нас“.

Постановката е  премиерен и за България. Пиесата по Сергей Медведев актьорите определят като трагикомедия. Тя е писана по действителен случай, като прототип на фризьорката е продавачка в магазин в Русия.

Медведев, който е професионален журналист, но като автор на пиеси се проявява едва след 40-годишнината си, използва сюжета от реално писмо, изпратено в редакцията на вестника, в който той работи.

Историята може да ви разсмее, но и ще ви натъжи.

Краят на любовната история между една романтичка и един закоравял престъпник...гледайте на премиерата на 19 март от 19 ч. и на 3-ти април в Хасковския театър.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини