От х:

Днес в x:

Легендарна леярна прави камбана на Отечествения съюз за църквата в Одрин

Легендарната пловдивска леярна „Велеганов” майстори петата поред камбана, която ще бъде дарена на българската църква в Одрин „Св.св. Константин и Елена“.

Звънокът е по поръчка на хасковското звено на Отечествения съюз. Тя ще бъде поставен в храма в турския пограничен град в чест на 100 годишнината от Одринската епопея и 70-годишнината от създаването на Отечествения фронт, чийто наследник е Отечествения съюз.

Камбаната е заръчена с огромни размери. Тя ще тежи 300 кг., ще е с височина 78 см. и ще струва около 10-11 000 лв, каза координаторът на съюза за Хасково Маргарита Минчева.

Средствата за отливането на камбаната се се набират чрез дарителска кампания и картички със снимка на църковната обител, в която тя ще бъде поставена. Те са на цена от 10 лв. Кампанията е съгласувана както с българските, така и на турските власти, а също и с Вселенската Патриаршия.

Очаква се камбаната да излезе от леярната към края на април. Тя ще бъде окачена в 144-годишната християнската обител на храмовия празник – 21 май на постамент до останалите четири камбани.

Първата от тях е дарение от певеца Илия Луков. Три са изработените в пловдивската леарна камбани от по 180, 80 и 40 кг. по поръчка на Тракийското дружество.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини