От х:

Днес в x:

Съдът оправда лекарка за пациенти фантоми

Д-р Таня Димова бе оправдана от хасковския районен съд в процеса за пациенти фантоми, който се водеше срещу нея от миналата година. Първоначално срещу нея е било образувано наказателно производство, впоследствие преобразувано в административно от прокурора Пламен Бахчеванов.

Случаят, за който се водеше делото, е от 2009 година, когато в началото на месец август се оказва, че голяма част от пациентите на общопрактикуващите лекари в Стамболово д-р Кеворкян и д-р Атанасова вече не са в техните листи. В списъка на д-р Кеворкян липсвали над 100 души, а на д-р Атанасова – над 25. Лекарите се досетили за случилото се, когато се наложило спешно лечение и изписване на лекарства на техни пациенти, но по документи се оказало, че вече не са в пациентската им листа. Самите болни били не по малко изненадани, защото никой от тях не бил подавал заявление при друг лекар.

При проверка в Здравната каса в Хасково се установило, че изчезналите над 100 души са се записали вкупом при д-р Таня Колева Димова. Лекарката представила в Касата списък с новите си пациенти, както и подписани лично от тях талони, с които удостоверяват, че искат тя да е техен семеен лекар. Според правилата на Касата преместващите се при друго джипи пациенти не са длъжни да уведомяват за това стария си доктор. Достатъчно е да попълнят и подпишат талон при новия лекар. В документа се вписват и лични данни като ЕГН, постоянен адрес, място на раждане.

По време на процеса много свидетели заявиха, че подписът в документа не е техен. Те са от стамболовските села, повечето от Жълти бряг. Пред магистратите те разказаха почти една и съща история – че са били пациенти на д-р Кеворкян или на д-р Атанасова и не са искали да ги сменят. Въпреки това в средата на 2009-а самите те, децата им, или пък цялото семейство вкупом, се оказали в пациентската листа на д-р Димова. Някои от тях научили това при драматични обстоятелства, когато им се наложила лекарска помощ или направление за преглед при специалист, а се оказало, че семейните им лекари не могат да им свършат работа, защото вече не са техни джипита.

Пред съда показания дадоха д-р Кеворкян и д-р Атанасова, които потвърдиха казаното от свидетелите и описаха случаи, при които се оказали безсилни да помогнат на тежко болни пациенти, по простата причина, че не са в тяхната пациентска листа. Още по-лошото било, че самите хора нямали представа към кой лекар да се обърнат за помощ.

Самата д-р Димова не присъстваше в съдебната зала, защото при административни дела това не е задължително.

Потърсена за коментар от репортер на Haskovo.net след поредното съдебно заседание, д-р Таня Димова затвори телефона веднага, щом разбра за какво я търсят. При повторното набиране изобщо не вдигна телефона.

В хода на съдебния процес е установено, че 91 документа – талони за избор на семеен лекар, са фалшифицирани. Всички те са съставени през месец юли 2009 година. В тях са вписани имената, ЕГН-то и адресите на хора, които пред съда отрекоха да са подписвали такъв документ.

Освен това съдията Гроздан Грозев оневинява лекарката и за съставянето на фалшификатите, за което не може да й се търси наказателна отговорност.

Потърсен за коментар, прокурорът Пламен Бахчеванов каза само, че е изненадан от решението. Той допълни, че обвинението срещу лекарката е било не за съставянето на фалшиви документи, а за използването им. По време на процеса преди време той обясни, че не са успели да установят кой е фалшифицирал талоните, нито пък откъде са взети личните данни на пациентите.

От районната прокуратура в Хасково заявиха, че ще протестират решението пред окръжния съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини