От х:

Днес в x:

Владиката громи св. Валентин на Зарезан в Харманли

Ядовита реч против натрапените отвън празници - като денят на влюбените св. Валентин, дръпна днес старозагорският митрополит Галактион на празника за Трифон Зарезан край Харманли. Владиката бе ядосан, че подменяме традиционните православни български традиции заради модерни в последните години дати. Дядо Галактион се обърна към младите, които са сред поклониците на св. Валентин, с думите: „Не може някой да ви определя ден, в който да се обичате! Вие трябва да се обичате всеки ден”.

Галактион днес присъства на празника Трифон Зарезан, защото по думите му „в тези дни откликваме на всеки, който ни покани”. Денят, в който църквата почита великомъченик Трифон, отмина, по стар стил е на 14 февруари, когато православната църква отбелязва деня на св. Константин Кирил.

Преди гневната си реч против модерните нови празници владиката отслужи празнична литургия пред параклиса „Св. Трифон” край града, а после нагази самоотвержено в калта и с обигран жест заряза няколко лози. След ритуала присъстващите поне 200 души се наредиха с купи в ръце за празничния курбан.

Председателят на клуб „Възрожденец” в Харманли д-р Володи Христов пък обяви, че се навършват 7 години от освещаването на храма и по този повод обявяват кампания за набиране на средства. Те ще се използват за закупуване на по-голяма камбана, чийто звън да огласява Харманли.

На празника край града днес присъстваха кметът Михаил Лисков и служители от администрацията. Миналата година ритуалното зарязване на лозята бе пропуснато заради потопа в Бисер и обявеното бедствено положение в региона.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини