От х:

Днес в x:

Хасковски бизнесмен покосен от инфаркт, отърват го с 3 стента

Д-р Орлин Радев

Едва открито, новото отделение по инвазивна кардиология в МБАЛ вече се препълни със спешни случаи. 34-годишен хасковски бизнесмен бе ударен от тежък инфаркт и по спешност бе приет завчера в интензивният сектор на кардиологията. Незабавно сформираният екип на д-р Радев осъществи поредната специфична интервенция по поставянето на стент в запушен кръвоносен съд. Този път обаче стесняването е обхващало значителна част от съда и се е наложило поставянето на три медикаменти излъчващи стентове. Човекът е стабилизиран и се очаква неговото изписване в най-скоро време. Успешната намеса е станала в така наречения „златен час“ след инфаркта, тоест времето до 120-тата минута, когато намесата на кардиолозите е най-ефективна. След този период нараства рискът от инвалидизация и смърт. 

За няма и две седмици работа, над 50 пациенти вече потърсиха помощта на хасковската Инвазивната кардиология. Това обаче е най-младият пациент с инфаркт. Възрастта е необичайна, но прекомерната употреба на алкохол, цигари или опиати са предпоставки за инфаркти дори и при млади хора, предупреждават лекари. И обръщат внимание на хората да не се уповават на възрастта, а следят състоянието си. Пример: при 15-20 минутно стягане в областта на гърдите, съчетано с остро чувство на безпокойство и страх, да се търси незабавно медицинска помощ. 

Заболяванията на сърдечно-съдовата система от десетилетия са бич №1 за Хасково и региона. По наблюдения на местни лекари, буквално всеки трети хасковлия страда от различни проблеми с кръвното налягане.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини