От х:

Днес в x:

БСП прогнозира над 20 % избиратели за референдума

“Въпросът, който беше формулиран в крайна сметка за предстоящия референдум, е толкова общ, че хората са компетентни да вземат решение, коментираха на обща пресконференция днес бившият президент Георги Първанов, депутатът от Хасково Емилия Масларова и областният координатор на БСП Стефан Танев.

Според Георги Първанов всички социологически проучвания досега показват, че над 20 % от имащите право на глас ще се включат в допитването в неделя. Той подчерта, че очаква убедителна победа на привържениците за изграждането на нова ядрена централа.

„Калинкообразни скакалци, които са ни нападнали и управляват в момента ядрената ни енергетика.“ Така Емилия Масларова пък определи сегашните управници на действащата АЕЦ „Козлодуй“. Тя посочи като пример изпълнителния директор Валентин Николов, който няма необходими ценз за работата, която върши.

Според Първанов резултатът от референдума ще има категорична тежест, ако не при това правителство, то в следващото, което ще бъде избрано на предстоящите парламентарни избори. По мнението му въпреки че е агресивна, цялата кампания по референдума е била полезна, защото са получени много отговори на редица въпроси. Той посочи, че извадените от ГЕРБ през последната седмица „от кашоните“ книжа, уличаващи проекта “Белене“, са дори не документи, а „прогнозни материали“. Първанов обяви още, че има поне 4 документа, които свидетелстват, че цената на АЕЦ „Белене„ няма да надхвърли 6,3 млр.евро.

Георги Първанов посочи още, че според данните, с които разполага, изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва около 8 млрд. евро, което е по-скъпо в сравнение с прогнозираната сума за двата реактора на АЕЦ „ Белене“.

По повод свое изказване преди 2 години, че е време да се отворят икономическите досиета в страната, Първанов обяви, че поддържа искането си и ако това станеше сега, щяло да се разбере защо позицията на Иван Костов е „против “Белене“.

Посещението на Първанов в Хасково е част от финалната му обиколка в цялата страна за разясняване на обстоятелствата около строежа на АЕЦ „ Белене“ и референдума. Тази вечер от 17.30 ч .той ще участва в голямата зала на Бизнес центъра в среща с гражданите на Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини