От х:

Днес в x:

9 °C

Лекуват дълбоко разположени тумори и в Хасково

Онкоболните от Хасковски и Кърджалийски регион ще получават още по-адекватно лечение занапред. Това ще стане възможно след построяването и оборудването на лъчетерапевтичен комплекс. Новото звено ще е под шапката на Специализираната болница за активно лечение по онкология- Хасково. Комплексът ще се помещава на партерния етаж на диспансерите в кв. Болярово, а в двора му ще бъде изградена нова сграда за нуждите на лечението, поясни на пресконференция ресорният зам.-кмет Нeли Станева.

Парите  са осигурени по проект на ЕС. За осъществяването му са спечелени близо 6,5 млн.лв. 85 % или над 5,2 млн. лв са по линия на Европейският фонд за регионално развитие, малко над 934 000 лв. е съфинансирането от държавния бюджет, а 211 000 лв. е участието на хасковска община.

След изграждането на модерното съоръжение, в Хасково вече ще се осигурява лечението на дълбоко разположени туморни процеси, като карцином на белия дроб, простата, гинекологични туморни процеси и други. С технологиите, с които досега е разполагало Онкото в Хасково, е можело да се въздейства единствено на повърхностни туморни заболявания като рак на кожата, обясниха специалистите.

Според местното кметство, вероятно интерес към лъчетерапевтиченото звено ще има и от пациенти в Кърджали, тъй като това ще е най -близкия подобен комплекс до съседния на Хасково регион. Според данните към края на 2010-та година на отчет в Онкодиспансера се водят 10 045 болни със злокачествени тумори от двете области. Ежегодно са 2000 новорегистрираните. Нуждаещите се от лечение с апаратура с високо енергийно лъчение, с каквато ще бъде оборудван новия комплекс, са ежегодно 180. Досега тези пациенти са били обслужвани в специализираните центрове в Стара Загора, Пловдив и София. Заради наплива там обаче, пациентите чакат по 3-4 месеца, за да постъпят на лечение. С изграждането на лъчекомплекса в Хасково, това неудобство за хората от Кърджали и Хасково ще бъде избегнато.

Според проекта, повече от половината определена за финансирането сума- около 4 млн.лв. ще отидат за техниката и оборудването на центъра, която по думите на представителя на проектантите Валентин Чавдарски, в момента отговаря на световните стандарти. Строителните работи, за които са предвидени около 2, 5млн.лв.поема, след обществена поръчка, пловдивската фирма ЕТ „ Миталик-Иван Михайлов“.

В комплекса ще работят 14 специалисти-2-ма лекари, 4-ма рентгенови лаборанти, 4 медицински сестри и 4-ма санитари.

Изграждането на комплекса започва идния понеделник, а центърът ще заработи догодина.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини