От х:

Днес в x:

Лекуват дълбоко разположени тумори и в Хасково

Онкоболните от Хасковски и Кърджалийски регион ще получават още по-адекватно лечение занапред. Това ще стане възможно след построяването и оборудването на лъчетерапевтичен комплекс. Новото звено ще е под шапката на Специализираната болница за активно лечение по онкология- Хасково. Комплексът ще се помещава на партерния етаж на диспансерите в кв. Болярово, а в двора му ще бъде изградена нова сграда за нуждите на лечението, поясни на пресконференция ресорният зам.-кмет Нeли Станева.

Парите  са осигурени по проект на ЕС. За осъществяването му са спечелени близо 6,5 млн.лв. 85 % или над 5,2 млн. лв са по линия на Европейският фонд за регионално развитие, малко над 934 000 лв. е съфинансирането от държавния бюджет, а 211 000 лв. е участието на хасковска община.

След изграждането на модерното съоръжение, в Хасково вече ще се осигурява лечението на дълбоко разположени туморни процеси, като карцином на белия дроб, простата, гинекологични туморни процеси и други. С технологиите, с които досега е разполагало Онкото в Хасково, е можело да се въздейства единствено на повърхностни туморни заболявания като рак на кожата, обясниха специалистите.

Според местното кметство, вероятно интерес към лъчетерапевтиченото звено ще има и от пациенти в Кърджали, тъй като това ще е най -близкия подобен комплекс до съседния на Хасково регион. Според данните към края на 2010-та година на отчет в Онкодиспансера се водят 10 045 болни със злокачествени тумори от двете области. Ежегодно са 2000 новорегистрираните. Нуждаещите се от лечение с апаратура с високо енергийно лъчение, с каквато ще бъде оборудван новия комплекс, са ежегодно 180. Досега тези пациенти са били обслужвани в специализираните центрове в Стара Загора, Пловдив и София. Заради наплива там обаче, пациентите чакат по 3-4 месеца, за да постъпят на лечение. С изграждането на лъчекомплекса в Хасково, това неудобство за хората от Кърджали и Хасково ще бъде избегнато.

Според проекта, повече от половината определена за финансирането сума- около 4 млн.лв. ще отидат за техниката и оборудването на центъра, която по думите на представителя на проектантите Валентин Чавдарски, в момента отговаря на световните стандарти. Строителните работи, за които са предвидени около 2, 5млн.лв.поема, след обществена поръчка, пловдивската фирма ЕТ „ Миталик-Иван Михайлов“.

В комплекса ще работят 14 специалисти-2-ма лекари, 4-ма рентгенови лаборанти, 4 медицински сестри и 4-ма санитари.

Изграждането на комплекса започва идния понеделник, а центърът ще заработи догодина.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини