От х:

Днес в x:

Марса се стовари върху пешеходци, двама оцеляха на косъм

Парчетата от мазилка заемаха половината тротоар. Пешеходците трескаво се отклоняваха от пътя си

Огромно парче мазилка с тухли се стовари от поне 15 метра височина по оживения тротоар на бул. Раковски пред бившия магазин Марса. Строителният отпадък се откъртил от покрива на изоставената сграда, която се руши от години. Градушката се посипала точно когато по тротоара минавала жена, а малко след нея вървял мъж с малко дете, разказаха очевидци от близкото зеленчуково пазарче. Като по чудо пръсналите се парчетии тухла не засегнали минувачите. Останал им само шокът. Идващите пешеходци пък заобикаляха тротоара като прокажен. Някои дори минаваха по пътното платно, предпочитайки риска от движещите се автомобили, пред каменния порой от небесата. 

Никой не знае чия собственост е „Марса“. Възрастен часовникар предположи че е общинска „щото от години никой не се грижи за нея“. Според кварталните клюки обаче сградата имала няколко собственика, които така и не могли да се разберат за собствеността и затова бившият магазин пустеел. 

Рушенето на мазилка и конструкция се засилвало всяка зима, но през тази, било особено лошо. През ден се ронело по нещо. Хората толкова свикнали с падащата мазилка, че даже не звънели на гражданска защита да я обезопасят. Падането на тухлите днес обаче изплаши всички очевидци : „Като бомба тресна, направо подскочихме“ живописно обясни възрастен купувач от пазара.

Отговорност за обезопасяването на постройките носят техните собственици. Съгласно устройственият си правилник обаче, общината също има правомощия да се намеси, когато става въпрос за „ премахване на негодни за ползване и застрашаващи сигурността строежи .....подготвя заповеди за тяхното премахване, заздравяване, укрепване“.

Г. Христов

Проядената от дъждовете мазилка падала всеки ден. Сега обаче се отчупила стрехата над улука

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини