От х:

Днес в x:

Обвинен в убийство отрече признанията си, изхвърли адвоката си

Обвиненият в убийство 22-годишен Станимир Колев днес изуми адвоката си Веско Георгиев, като неочаквано се отрече от самопризнанията си, отказа съкратеното съдебно производство и поиска друг защитник. Това принуди магистратите да не дават ход на делото, а да определят друга дата за процеса – 15 февруари.

За днес бе насрочено предварително изслушване на страните за избор на съкратената процедура. При това производство подсъдимият признава вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, затова не се налага разпит на свидетели и вещи лица. Те и не бяха призовани за днес.

Промяната в позицията на обвинения в убийството на 66-годишния Георги Минков край помпената станция до село Крум през февруари миналата година обаче стана повод за отлагане на делото. Другата причина бе отказа от адвоката.

Веско Георгиев бе изумен. Преди съдебното заседание между него и Станимир се проведе драматичен диалог. „Единственият начин да отървеш доживотна присъда е да се признаеш за виновен и да минем по съкратената процедура. Иначе няма никакви шансове. Имаме самопризнания, следствен експеримент, ДНК-експертиза, кръвни анализи, свидетели. А съдебно-психиатричната експертиза те признава за вменяем“, изреди адвокатът.

„Нищо не съм признавал. Нищо не съм подписвал. Искам друг адвокат“, категоричен бе Станимир.

След появата в залата на петорния съдебен състав, председателстван от съдията Стратимир Димитров, Веско Георгиев заяви, че не следва да се дава ход на делото и изброи причините. Съдията поиска сам да се увери от подсъдимия, че това е вярно. Станимир потвърди.

Това принуди магистратите да отложат процеса за 15 февруари, като се призоват всички свидетели и експерти. Тогава процесът ще тръгне по общия ред.

Освен това по настояване на прокурора Антон Попов съдът назначи служебен защитник, в случай че Станимир Колев не успее да си намери навреме адвокат.

Досегашният му защитник Веско Георгиев пък заяви, че по закон не може да откаже да защитава Станимир, но с удоволствие приема отказа му.

Обвиненият в убийство Станимир бе признал вината си още при задържането през февруари миналата година. Обяснил, че още като излязъл сутринта от къщи, смятал да заколи някой циганин.

Убитият Георги Минков не е ром. Той бил пазач на помпената стнация, живеел бедно и самотно и Станимир вероятно го е взел за циганин. Пред разследващите задържаният не криел и нацистките си убеждения.

Днес в залата се набиваше на очи татуираната свастика на врата му. „Направил си е татуировката в затвора“, обясни адвокатът му. Юристът нямаше друго обяснения за неочаквания развой на делото, освен намесата на затворнически „професори“, които са му дали съвет да отрича до последно. „Това обаче няма да го спаси, защото доказателствата по делото са неопровержими“, допълни вече бившият защитник.

Тодор Кръшков

Станимир Колев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини