От х:

Днес в x:

РЗИ: Забравяте за грипна и дървена ваканция

Д-р Ели Ташева/вляво/ и д-р Снежана Иванова/в средата/ попариха надеждите на учениците

Мечтата на ученика за неочаквана ваканция през зимата повехна от изнесените днес данни на Регионалната здравна инспекция. Само 55 на 10 хиляди са болни от грип и ОРЗ, към момента. За обявяване на епидемия, съответно ваканция, са нужни 340 ! болни на 10 000 население. Това едва ли ще се случи, още повече, че до момента няма изолиран нито един грипен щам, който да върлува из областта. Пикът на грипа в хасковско обикновено е към края на януари, но тази година такъв едва ли ще има, защото на практика още няма дори вълна от остри респираторни заболявания.  

Че Хасково е остров на здравето в страната се заподозря още в края на миналата година. Тогава по официални данни на Министерството на здравеопазването, седмично се разболявали по 5 000 души в страната. За последната седмица на декември и първата на януари, случаите в Хасково бяха малко над 40. 

Повод за оптимизъм дава и сравнението със съседните региони. И там заболеваемостта била нормална, уточниха от дирекция Надзор над заразните заболявания към РЗИ. 

Няма и повод за дървена ваканция, защото по училищата е топло, попари и втората школска надежда д-р Ели Ташева, която проверява температурите в класните стаи. Сезирани от публикацията в Haskovo.net, от Здравната инспекция извършили днес нарочна проверка в Гимназията по дървообработване и строителство. Вместо студ, за който алармираха ученици и родители, инспекторите измерили 19 градуса в общежитията и 20 градуса в учебния корпус.

Топло било и в другите хасковски училища. Всъщност, Дървото било единственото школо, за което имало сигнал за студ, ако не се брои днес. Екип на РЗИ проверяват температурите в помощното училище в гр. Харманли. 

Директорите следят изкъсо положението в училищата и не допускат фалове, е впечатлението на проверяващите. Уточниха обаче, че правят проверки само по подадени сигнали. При липса на такива се счита, че всичко е наред.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини