От х:

Днес в x:

Общината затваря за 2 месеца селските градини

Празниците в детските градини по селата се отлагат за лятото

16 детски градини по селата в хасковска община ще бъдат затворени за януари и февруари, заради драстично спадаща посещаемост в тези месеци. Изводът е формиран след дългогодишно наблюдение, което разкрило, че повече от половината от списъчния състав, не посещават забавачките през зимните месеци. В селските градини са записани 419 деца, уточняват от община Хасково. Цифрата изглежда внушителна, но на практика някои забавачки не могат да формират и една сборна група, коментират запознати със зимния хал на селските ЦДГ-та. Колкото и малко да бъдат обаче, градината харчи гориво за отопление като за пълна.

Задържането на децата вкъщи е заради липсата на селскостопанска работа през сезона. Баби, дядовци и други роднини са си у дома и обгрижват малките, дори при заети родители. В случай, че някое семейство иска все пак детето му да посещава детска градина, опция за него са градските забавачки. За разлика от ситуацията със средищните училища например, тук не се организира безплатен транспорт.

Евентуален проблем обаче възниква с предучилищните групи, които следват зададена от министерството на образованието учебна програма. Според Васил Несторов, директор дирекция „Образование, култура и социални дейности към Община Хасково, проблем няма да има. Учебния материал ще бъде изтеглен с два месеца назад и ще се взима до края на юли, до когато и без това работят забавачките. Иначе бъдещите ученици свършват с ученето още в края на май. Общината е съгласувала разместването с РИО -Хасково, допълни Несторов.

За разлика от зимните месеци пък, през лятото градините приемат всички желаещи деца, дори и това да означава, че ще се надхвърли списъчния състав. Тогава много семейства се връщат на село за отпуски или работа на полето. Повечето взимат децата си от града, а ако няма кой да ги гледа, бавачките са на разположение. От общината се заричат да няма върнато дете при желание то да посещава селско ЦДГ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини