От х:

Днес в x:

4 °C

Рамбо от Бисер: Мъчно ми е за залостените сърца

За Атанас Георгиев героите в живота му са съпругата му и двете им дъщери /на снимката: със съпругата Диана и първокласничката Кристиана/

Близо година след потопа в с. Бисер един от хората, рискували собствения си живот, за да бъдат спасени други 25 души, посреща Новата година с много надежда за по-добро. Но и с малко тъга. Надежда, че селото се възражда, тъга заради понякога залостените човешки сърца. Единият от спасителите на черния 6-ти февруари Атанас Георгиев, когото днес всички наричат Рамбо, признава, че герой от онова утро на ужас е всеки, който е успял да запази самообладание и да спаси собствения си живот.

„По-добре да няма герои като мен, но и да няма мъка като тази в Бисер. Когато всичко свърши, заедно с другия Атанас и Красимир ни обявиха за герои. Ние обаче сме всъщност герои на една трагедия“, разсъждава след преживяното Наско. Преди февруари 2012-а всички в родното му Бисер го знаят като Наско Багера, заради страстта му към любимия „Беларус“.

За трагедията, сполетяла родното му място, Наско разбира още на влизане в селото във фаталното утро на 6 февруари. Докато мътната вода от яз. Иваново залива Бисер, той пътувал от Харманли, където живее през зимата.

Още преди селото се усетил, че става нещо. Когато навлиза в населеното място, попада на потресаваща картина: водата вече е заляла ниската част, от всички страни се чуват викове за помощ. „Веднага разбрах, че нещата са сериозни. Нагазих в талазите докъдето можах с джипа, за да помагам на рибари, които вече спасяваха хората с надуваеми лодки. Там, докъдето успях да стигна, водата малко се беше поотекла и вече бе на ниво около 50 см.“, спомня си началото на ужаса Наско. Следват дълги часове, моменти от които му се губят. В някои ситуации задачата му е с джипа си да изтегля лодката със спасените до линейките. Някои от хората пък прибира, спирайки под прозорците на залетите им къщи. Те скачали от горните етажи направо във возилото. Така Наско Багера успява да спаси повече от 25 души. И до днес не може да уточни броя им. „Спомням си повечето лица, те са мои съселяни. На колко точно хора успях да помогна, не мога да кажа. В този ден, който сега ми се струва само като миг, непрекъснато си повтарях, че трябва да действам.“

След отичането на водата, когато най-застрашените са спасени, 14 часа след началото на спасителните акции, Наско се прибира у дома си в Харманли. В жилището си престоява обаче само колкото да свали прогизналите си дрехи и да вземе горещ душ. После поема обратно към потопеното село, за да помага за разтоварването на първите камиони, докарали помощи за бедстващите му съселяни.

“Върнах се, защото така трябваше. Едни бяха в шок, други без покрив, все някой трябваше да свърши тежката работа.“

Името на Наско Багера гръмва още на следващия ден в медиите, но вече като „Рамбо от село Бисер“.

Месец след като небето над селото се прояснява и хората се успокояват, идват и гръмките почести. Наско и още двама негови съселяни получават от държавата награди като спасители, както и парични премии по 500 лв. „Нямаше и месец след трагедията, а в селото започнаха да коментират плика с парите“, обиден е Рамбо. А сумата е похарчил само за неотложни домакински нужди.

Той се занимава със земеделие от години. Изкарва прехраната на семейството си, като обработва 160 декара дини, тикви, слънчоглед, жито и царевица. През зимата няма приходи и премията му е добре дошла. Най-много му е мъчно обаче, че нито един от хората, на които е помогнал в часовете на ужас, не е дошъл през тези 11 месеца да го попита как е.“

Въпреки това Атанас не таи лоши мисли. „Така е трябвало да стане. Дано не се повтаря! Хора от селото си отидоха завинаги. Една прошка мога да сторя“, казва Наско.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини