От х:

Днес в x:

И първолаци помагат на пожизнено сираче, открита е сметка

В "Климент" благотворителната кампания се разширява

Децата от първи и втори клас на училище „Климент Охридски” са се включили в кампанията за подпомагане семейството на своя съученичка, чиято майка почина при раждане на сестричката и. Заради липсата на пари, бащата оставил детето в дом, с надеждата, когато събере достатъчно пари, да си прибере детенцето в къщи.

Точно преди седмица, децата и родителите им от третите и четвъртите класове на хасковското школо организираха благотворителен базар на домашни сладки, за да съберат пари за бащата на съученичката си Виргиния. Детенцето е от 4 Б клас и за едно лято се превърна в сираче. Нейната новородена сестричка пък е в дом „Майка и дете”, детското социално заведение за отглеждане на деца от 0 до 3 години, което се намира под бившата руска гимназия на Кенана. Баща и я оставил там поради липсата на пари и баби, които да отглеждат новороденото. Човекът обаче брои дните до момента, когато ще си прибере детенцето в къщи. За целта обаче му трябват средства.

В името на тази идея, над 100 деца и техните родители от 3 и 4 клас, превърнаха домовете си в сладкарски цехове. Произвеждат се домашни сладки, кексове, торти и банички, които се продават на базар в училището. Инициативата придоби такъв размах, че почнаха да купуват и родители на деца извън училището. При това скъпо. При средни цени от 20 до 50 стотинки за артикул, неизвестен тати похарчил 100 лв за да откупи домашна торта приготвена от 4-токласника Георги Делчев и майка му. Макар и вече да са събрани няколкостотин лв, те в никакъв случай не стигат за наемане на бавачка, а друг начин за отглеждане в къщи на новороденото няма.

Седмица по-късно, в инициативата се включиха деца и родители от 1 и 2 клас. Те даже били обидени, че са оставени извън акцията, коментираха учители от „Климент”. По молба на читатели на Haskovo.net, пък бе учредена банкова сметка за дарения." Читателите ни помоли за повече информация за родителя и и неговото разрешение, да му бъде помогнато.

Haskovo.net се свърза с родителя. Видимо притеснен от вниманието, Сергей Емилов неохотно даде банкова сметка. Воден от принципа „Помогни си сам, за да ти помогне Господ, 41 годишният баща си намерил работа. От известно време той работи в хасковската фирма АБС. Професионалният дюлгерин често оставал без работа, заради кризата в строителния бранш. Не се оплаква обаче - „който му се работи, си намира работа”. Още по неохотно, хвърли известна светлина върху личната си трагедия.

Той и 35 годишната му съпруга си направили второ детенце, което трябвало да се роди в средата на юли. Всичко било наред до 15-ти май. Догава жена му, била приета в хасковската болница заради отоци на краката. Направили и изследвания, дали и лекарства и нещата се оправили. Малко по-късно обаче, жена му отново влязла в хасковското спешно. От там без забавяне я изпратили към университетската УМБАЛ в Пловдив. „Здрава и права жена беше, не знам какво стана”, едва чуто мълви Сергей. През първата седмица на юни, жена му почива в Пловдив. Преди това ражда втората им дъщеря, 40 дни преди термина. И досега Сергей не знае какъв е бил проблема, довел до фаталния изход. Знае само, че жена му я няма. Дъщеря му е сираче, а втората му дъщеря е пожизнено такова. Тя никога няма да види майка си. Проблемът е, че и няма кой да я гледа. Едната баба е в село Стърница Смолянско, другата е 77 годишна и живее на улица „Тракия”. Майката на жена му помага винаги, но е 77 годишна. Тя поема и се грижи за 11 годишната Виргиния, когато детето свърши училище. Не може да гледа и бебе. „Ако направи половин-една годинка, да си я зема, ама сега как?” чуди се Сергей. Той няма избор, трябва да наеме професионалист, който е достатъчно млад да обгрижва бебето му. Събира ударно пари и е категоричен, че няма да даде детето си на приемно семейство, както вече са го съветвали. Въпросът е кога да го вземе.

Зависи от вас.

Помощта за Сергей може да дадете на банкова сметка в ОББ:

BG 86UBBS80021089576430

Банков код: UBBS BGSF

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини