От х:

Днес в x:

Атаман и Екопрогрес ще ловят снежинките за 195 бона

Атаман се връща с техниката си из зимно Хасково

Атастрой и Екопрогрес ще се грижат за зимното снегопочистване в Хасково, информира ресорният замкмет Златимир Желев. По повод очакваните превалявания от сняг през тази седмица, общината декларира пълна готовност за посрещне предизвикателствата на зимния сезон. С тях отново ще се заеме фирмата на Мехмед Атаман, който няколко години поред чистеше Хасково, но миналата изненадващо се отказа. Градът се обслужваше само от Екопрогрес. 

За този зимен сезон са отпуснати 195 хиляди лева. Ще се плаща на машиносмяна, уточни замкмет Желев. Тоест, в зависимост от часовете, които ще навърти една машина докато чисти Хасково. Общо двете фирми ще хвърлят в битката със снега 27 булдозери, фадроми и пясъкоразпръсквачки. Разпределението е горе долу следното - Екопрогрес чисти централните улици и ключовите булеварди, за Атаман остават крайните квартали, понеже неговата техника е по-малка и може да лавира из тесни улички, накацани от безразборно паркирани автомобили. За собствениците им са приготвени глоби, в случай че колите им затрудняват чистенето, предупреждават от общината. От там щели да уведомяват предварително кой ден, кой квартал ще чистят, затова извинение за нарушителите няма да има. 

За обезпечаване безопасността на улиците са осигурени по 300 тона пясък и сол. Титан пък е доставил стотици съдове за пепел. Освен, че това ще спасява боклукджийските кошове от подпалване, пепелта може да се използва и за проходимост при заледяване. Солта ще се хвърля по централните булеварди тип „Васил Левски“, „Раковски“, Кърджалийска и др, защото по-добре разяжда снега и по-лесно се чисти. В центърът обаче ще се хвърля пясък, за да се пощадят новите плочки. Освен машини е ангажирана и мускулна тяга. Около 100 души от програмите за временна заетост ще разчистват в централната част и около учрежденията. 

„Може и да стигне, може и да не стигне“ сви рамене Златимир Желев, относно наличностите на пясък и сол. Те по принцип са планирани до края на годината, а евентуално от януари нататък ще се заявяват нови количества за допълване на вече изразходваните. Подобно е и положението с отпуснатите пари. Затова те няма да бъдат поделяни между двете фирми, а ще се отпускат на свършена работа. „Ако една машина се повреди, няма да и плащаме надник“ допълни Желев. В това е и въпросът. Очакват се солидни амортизации заради 91 бомби, минирали улиците в общината. Това е броят на легналите полицаи. Гумените ще „хвърчат“ при сблъсък със снегорин, но при среща с асфалтов „полицай“ вероятно ще страдат зъбците на греблото. Няма как шофьорите на машините да знаят къде има и къде няма легнали полицаи. А през това лято, изкуствените неравности в Хасково се нароиха, по желание на гражданите. Новите легнали полицаи са солидни и високиа тази зима ще бъде единствената им изява. От догодина ги разрушават и заменят с нови, щото не отговарят на изискванията.

Два денонощни дежурни телефона ще поемат сигналите на гражданите през зимата, уточни замкмет Желев. Единият е на Екопрогрес, а другият е в общината-038/ 66 41 66. Този последният ще е на принципа „Звънете не ни жалете“, защото до него ежеминутно ще е прикрепен диспечер, който ще изпраща техниката там където е нужно.

4-токласната пътна мрежа в общината/селата8 ще се чисти от фирма "Арис". за нея са отпуснати около 80 хиляди лева.

Г.Христов

27 машини ще са на денонощно повикване
През миналата зима шетаха най-вече мускулните мощности на Екопрогрес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини