От х:

Днес в x:

5 x 100 лв. за децата от семейството с починалото бебе

Децата на Николаеви бяха изведени от дома на родителите си в с. Константиново заради липсата на грижа и лошите битови условия

Петте деца на семейство Николаеви, чието пеленаче почина в събота, ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от по 100 лв. от социалната служба, обяви шефът на регионалното звено Грета Иванова.

Парите за момичетата и момчетата, които са на възраст от 2 до 15 години, ще бъдат преведени на роднините им, при които от вчера те са настанени.

Децата бяха изведени от къщата, в която живееха с родителите си при изключително тежки битови условия, от социалните работници в сряда.

24 часа по-късно родителите им Кирилка и Николай не са изявили желание да си ги върнат. Дори и да направят такова искане, те ще могат да приберат децата си отново най-рано след половин година. Трябва обаче да имат работа, която да гарантира доходи за семейството, да докажат, че могат да се грижат за челедта си, и да направят подобрения за условията за живот, обясни Грета Иванова.

Шефът на регионалната социална служба потвърди, че 5-месечния Михаил е починал в следствие на пневмония, след срив на имунната система от недохранване. Въпреки недоимъка семейството му никога не е търсило социалните служби за помощ, каза още Грета Иванова. Един от механизмите за помощ към многолюдни фамилии в подобни ситуации е чрез отпускане на еднократна парична помощ, която може да стигне максимума от 323 лв.

Социалните работници са на ежедневни проверки в с. Константиново и в момента работят усилено с петте деца на Николаеви. Хората на Грета Иванова ще информират вуйчото и вуйната, които са сравнително млади хора, на по около 40 години и четирите им деца са вече пълнолетни, за възможностите да станат приемно семейство за петте деца.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини