От х:

Днес в x:

"Ювентус" премаза "Челси"

В дерби срещата в група E от петия кръг на груповата фаза на Шампионската лига италианският шампион „Ювентус” победи европейския клубен шампион „Челси” с 3:0. Така преди последния кръг от груповата фаза възможността „Челси” да отпадне е съвсем реална – за целта „Шахтьор Донецк” и „Ювентус” трябва да завършат при равен резултат и англичаните напускат турнира каквото и да направят в домакинството си на „Нордселанд”.

Първо полувреме

Мачът започна със сериозен натиск на италианците, които бяха заложили на офанзивната схема 3-5-2, като по крилата Щефан Лихтщайнер отдясно и Квадво Асамоа отляво разгърнаха добре атаките в бяло-черно.

Още в четвъртата минута „Ювентус” беше близо до гол след като Лихтщайнер стреля от метър разстояние пред Петер Чех, но чешкият вратар изби топката в левия страничен стълб.

Натискът на Юве обаче отвори шанс за контраигра на „Челси”, като в осмата минута бразилският халф на гостите Оскар мина като на парад през италианската защита, намери с фин пас Еден Азар, който не успя да преодолее с удар по диагонала Джанлуиджи Буфон.

Само шест минути по късно, след заучено изпълнение на корнер, „Ювентус” отново имаше чисто голово положение. Нападателите на италианците увлякоха защитата на „Челси” и Пирло хитро подаде по земя на близката греда, където Клаудио Маркизио стреля мигновено, но Чех спаси с красив плонж.

Постепенно натискът на „Юве” беше поукротен – удари към Чех не липсваха, но нямаше стрелба от чисти позиции. За сметка на това „Челси” пресираха все по-далеч от своето наказателно поле и в 35-тата минута успяха да отнемат топката току пред наказателното поле на италианците, да комбинират и да изведат Оскар в наказателното поле, където в последния момент ударът му беше спрян от италиански защитник.

В крайна сметка „Ювентус” поведе. В следващата атака Пирло стреля отдалеч, ударът му обаче беше пресечен от Фабио Куалярела, който отклони топката в обратния на движението на Чех ъгъл и откри резултата.

Веднага след този гол италианците можеха да вкарат втори, след като Куалярела засече центриране от фланга, но Ашли Коул изби пред голлинията. В ответната атака Хуан Мата не успя да пресече както трябва центриране на Оскар, което позволи на Буфон да спаси лесно опасната ситуация.

Второ полувреме

И втората част започна с активна игра от двата отбора, като още в 49-тата минута Мирко Вучинич опита да изпроси дузпа след отлично спиране на гърди в наказателното поле и стълкновение с Давид Луиз. В ответната атака Мата спечели пряк свободен удар на дъгата на наказателното поле, но „Челси” не извлече полза от това удобно положение.

Юве продължи с активната преса в предни позиции и в 57-та минута „Челси” за пореден път загуби топката в опасна близост до вратата си, последва мощен фалцов удар на Андре Пирло, но Чех спаси.

Минута по-късно дълъг пас изведе Фабио Куалярела сам срещу Чех, но отново вратарят беше победител. Усетил накъде отиват нещата, треньорът на англичаните Роберто Ди Матео веднага реагира и в опит да промени развоя вкара в игра резервата Виктор Моузес на мястото на Сезар Аспиликуета.

Италианският шампион обаче нямаше спиране – в 61-вата минута Артуро Видал вкара втори гол. Това стана след чудесна комбинация по лявото крило между Вучинич и Асамоа, като последният върна хубаво топката на дъгата на наказателното поле и оттам Видал не сбърка, макар и с рикошет в крака на Рамирес, който попречи на Чех да спаси и този шут.

Чак след втория гол Ди Матео вкара Фернандо Торес в игра, но вече беше късно. „Ювентус” изпусна да вкара и трети гол в 73-тата минута, когато Вучинич от пет-шест метра игра несериозно и прати топката високо над напречната греда. В крайна сметка това трето попадение дойде в 90-тата минута, когато резервата Себастиян Джовинко завърши скоростна контра на Юве с удар между краката на Чех. „Челси” пък така и не създаде опасно положение през втората част на мача.

Защо победи „Ювентус”

По-агресивни и по-дейни – това беше ключът за успеха на италианския шампион. Определено и в тактическо отношение „Старата госпожа” надигра англичаните, като решението да се играе здраво по крилата и да се разтегли защитата на „Челси” даде отличен резултат.

Къде сбърка „Челси”

Ди Матео реши отборът му да приеме играта и да чака шанс на контраатака. Предвид обаче липсата на Тери и пропускливата защита това се оказа самоубийствена тактика. „Челси” тотално изгуби центъра на терена и беше въпрос на време да инкасира гол, с което мачът да се развие по вкуса на „Ювентус”. Отделно Ди Матео остави на резервната скамейка Фернандо Торес, който, колкото и в лоша форма да е, си остава играч, способен да реши големи мачове само с присъствието си.

Състави:

„Ювентус” – Джанлуиджи Буфон (вратар); Джорджо Киелини, Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи, Щефан Лихтщайнер (Мартин Касерес), Клаудио Маркизио, Андреа Пирло, Квадво Асамоа, Артуро Видал, Мирко Вучинич (Себастиян Джовинко), Фабио Куалярела (Пол Погба)

„Челси” – Петер Чех (вратар); Бранислав Иванович, Давид Луиз, Ашли Коул, Тим Кейхил, Сезар Аспиликуета (Виктор Моузес), Рамирес, Оскар, Джон-Оби Микел (Фернандо Торес), Еден Азар, Хуан Мата

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини