От х:

Днес в x:

Вандали поругаха десетки гробове, подиграха се с мъртвите

Тъжна гледка в Ябълково

На последиците от нечуван вандализъм станаха свидетели жителите на най-голямото село в областта-Ябълково, община Димитровград. Най-големият им гробищен парк осъмна в понеделник с изпочупени, съборени и осквернени гробища.

Според различните преброявания са пострадали между 50 и 70 гроба. Кметът Ванчо Панчев броил до 50, полицията до 53, екип на Haskovo.net - над 60 осквернени гробни места. Според някои ябълковци, част от гробовете били приведени в приличен вид от близките на починалите. Повечето обаче стояха във вида в който са ги оставили вандалите.

6 надгробни паметници били счупени, 2 повредени, 18 - с разрушени елементи от надгробна украса. 27 паметника са били умишлено съборени, някои ритани, други ломени с лостове и чукове. Десетки кръстове били изкъртвани с ритници, но не само това-били забивани върху други гробове или пък в съседните ниви.

Около гробищата има следи от горено, но подпаления пожар не е влезнал в самото гробно място. Отчасти защото повечето от последните жилища на покойниците са били сравнително добре поддържани.

„За мен това не е дело на пийнали хора. Отнело е доста време, пък и са положени много усилия“ коментира кметът Ванчо Панчев. „Да им изсъхнат ръцете дано, дет почнаха да се подиграват с мъртвите“люто анатемосваха ябълковци. Нямаха представа кой би могъл да посегне на гроб. Категорично оневиниха местните роми-били кротки хора, повечето християни. Самите роми също си погребвали покойниците там и имали също обругани гробове на техни близки.

Подозренията са за намеса на мургави братя, но от друго населено място. По /не/ случайно съвпадение, точно вчера е извършената мащабна кражба на 500 метра електрически проводник, срязан от 4 междустълбия край Ябълково. Полицията разследва и двата случая. Засега няма ясна версия по която да се работи.

Намерени остатъци от бутилки изкушиха някои жители на Ябълково да хвърлят вината върху „пияни наркоманчета“ с намек че непълнолетни са извършили гнусното дело. Преди няколко години, 3-ма ученици от димитровградско училище, поломиха над 60 гроба в старите градски гробища. На един от извършителите, това му било второ поредно деяние.

Идеята, че ученици ще се грабнат от Димитровград до гробищата на Ябълково ?! за да ги изпочупят обаче бе отхвърлена от съселяните. Според тях деянието е на възрастни и яки хора, а някои от бутилките били от преливанията на последната Задушница.

Г. Христов

Няма логика в поруганите гробове-някои са със срутени паметници, но с цели кръстове и обратно
Млад мъж не може да се начуди на акъла на извършителите
Кръстове бяха произволно забити насред нивите, личат и следи от пожар

Баба Христина дойде да "нагледа" дядото. Оказа се че и ромските гробове не са пощадени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини