От х:

Днес в x:

Не поумняхме: 21 загинаха на пътя за 10 месеца

Само опарените протестират срещу убийците на пътя

Хасковските шофьори така и не поумняха въпреки почти ежедневните новини за трагедии по местните улици и пътища. За 10 месеца от началото на годината, тукашните джигити направиха 1038 произшествия, в които са загинаха 21 души. Повече от човешкия разход в една „война” в Близкия изток. Катастрофите пък са се увеличили със 154 в сравнение с миналата година. 290 са пострадали в различна степен. Кървавия кошмар по пътищата продължава.

Основната причина, е неспазване на ограниченията за скоростта. Може би поради тази причина, днес Симеоновград възстана срещу шофьорите неспазващи правилата на движение. Малкият град на брега на Марица даде кръвен данък миналата година, когато погреба 6 свои деца, сгазени от местен бек, надул колата си със 136 км в час по разбития път. Въпреки че е бил пиян. Заради тази престъпна безотговорност, 6-ма младежи между 16 и 19 години загинаха на път за храма на Бога, в който се отслужваше празничната Великденска служба. Отидоха направо при Бога.

Днес десетки симеоновградчани се качиха на автомобилите си за да почетат 18-ти ноември, световния ден за възпоминание на жертвите на пътя. Специално за Симеоновград, това се превърна в протест срещу шофьорите каращи с превишена скоростт. Този протест се състоя едновременно във Варна, София, Бургас, Плевен, Раднево, Севлиево, Пловдив, Русе и Петрич. В други градове явно скоро не са губили децата си в кървавата месомелачка на пътя.

Над 30 автомобила и три пъти по-голям брой хора тръгнаха на протестно шествие от изхода на града в посока гр. Гълъбово, по ул. „Александър Стамболийски”, пешеходния мост, ул. „Раковска”, ул. „Христо Ботев”, ул. „Алеко Константинов” и ул. „Цар Освободител”. Шествието завърши пред сградата на общината. После близките на 6-те убити деца и техни приятели запалиха свещ пред лобното им място, на зловещата улица „|Съединение”. Точно пред дома на Славка Георгиева. Там където на 23-ти срещу 24-ти април 2011-та година, загина премазан синът и Гошо. Година и половина по-късно мама Славка отчете, че има промени в закона и те са в правилната посока. Но каза, че чуждите деца не са по-малко защитени. Не защото няма закони, а защото не се спазват. Или по-точно, защото има закони за ваши и наши.

На наши и ваши, българите делят и децата си. Въпреки масовката днес, в протеста имаше мното малко хора, незасегнати лично от тази или подобни трагедии. Останалите явно не смятаха, че си заслужава да споменат жертвите на пътя. Град като Хасково пък, който погреба сума ти свои деца през последните месеци, дори не знаеше че има такъв ден. Хасковлии се удивляваха на високоскоростните гонки в градското рали, на които особено младите им синове, ежедневно подражават по улиците. Забравили, че цената на евтиното подражание е смърт.

Г.Христов

Десетина коли се включиха в протестното шествие в Симеоновград

В памет на жертвите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини