От х:

Днес в x:

Синът на Чакъра: Справедливост има. Но не в България

Данаил, синът на убития през 2003 г. Тодор Димов-Чакъра

„Удовлетворен съм от решението на съда по правата на човека в Страсбург. В крайна сметка справедливост има. Но не и в България. Тук на всички инстанции искът ни бе отхвърлен. Благодарен съм на адвокат Михаил Екимджиев, че се зае със случая и в крайна сметка справедливостта победи“. Това каза пред Haskovo.net Данаил, синът на убития през 2003 г. при спецакция на полицията Тодор Димов Чакъра. Операцията преди 9 години бе ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Вчера Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за нарушаване на най-важното човешко право – правото на живот. Европейският съд осъди България да плати общо 50 000 евро на двамата синове на Тодор Димов Чакъра – Данаил и Добромир, както и на съпругата му Вера.

Данаил живее в Харманли, а Добромир е на мисия в Афганистан.

„Не оправдавам баща ми. Смятам, че не постъпи правилно. Трябваше да се предаде и всичко да свърши мирно. Но не оправдавам и действията на полицията. Те също не постъпиха правилно и съдът в Страсбург им го каза“, допълни Данаил.

Той е убеден, че баща му не е искал да убива никого. „Ако бе стрелял и убил някого, аз сам щях да се откажа от него, дори щях да си сменя името“, каза още той.

В своето решение съдът в Страсбург споменава поименно сегашният премиер Бойко Борисов не просто като участник в полицейската операция през 2003 година, а като пряк ръководител на акцията, по чието нареждане е открит огън с гранатомети по вилата на Чакъра край Харманли. Според европейските съдии полицията в България е нарушила стандарта за „абсолютната необходимост“, а последващото разследване на случая е било неефективно и не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.

С особено мнение е подписала решението българската съдийка в състава – Павлина Панова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини