От х:

Днес в x:

Общината спира инвестиция за 500 000 лв. и 10 нови работни места

Росен Пеянков, Шени Делчева, Цветан Рачев

Един подпис от главния архитект на община Хасково за въвеждане в експлоатация на новия офис до Руската гимназия на ул. „Георги Бенковски“ 56 спира една голяма инвестиция на ЕСКОМ. Забавянето е повече от шест месеца. Реконструираната сграда е пoсетена още на 21 май 2012-а за проверка от общинска комисия и не са направени забележки, а оттогава е ходенето по мъките за издаването на акт 16. Това заявиха днес на пресконференция в БТА тримата съдружници във фирмата – Шени Делчева, Росен Пеянков и Цветан Рачев.

Те представиха и хронология на преписката с общинската администрация.

Заради мълчанието на площад „Общински“ 1, фирмата подава жалба до административния съд за мълчалив отказ на главния архитект да подпише удостоверение за въвеждане в експлоатация. Съдът изпраща преписката до РДНСК по компетентност. В края на август 2012 година със своя писмена заповед началникът на РДНСК нарежда на главния архитект да се произнесе по заявлението на фирмата.

Отново мълчание на площад „Общински“1.

Преди дни от отдел „Архитектура“ искат от фирмата нов документ – дали сградата не е преместена - протокол по чл.159 ал.3 от ЗУТ. Този документ се издава, когато се достигне кота нула при строеж на нова сграда. Постройката обаче е купена с документи за акт 14. По времето, когато е започнало строителството на сградата (1993г.), такива документи не са се изисквали (ЗУТ е в сила от 2001г.).

Според ЕСКОМ просто става дума за нежелание от страна на администрацията да си свърши работата, въпреки заповедта на РДНСК.

„Освен голямата инвестиция в сградата, на практика се спират много наши проекти и разработки, които сме готови да предложим на многобройните си клиенти. Там има модерен кол център, който не може да заработи. Изградили сме модерно телевизионно студио, с най-съвременна техника, което също стои под ключ. Хилядите наши клиенти и граждани на Хасково са лишени от новите услуги, които сме разработили и сме готови да им предложим. Новата каса до Руската гимназия ще улесни хората от квартала да не идват до центъра. Не на последно място – за новия офис предвиждахме разкриването на 10 нови работни места. Всичко това стои замразено вече шест месеца“, казаха още от ЕСКОМ.

От фирмата допълниха, че са си плащали в срок всички дължими данъци и такси. При издаването на акт 16 също ще трябва да се внесе значителна сума в общинския бюджет. „Но не можем да ги внесем, просто защото няма издаден акт 16“, допълниха от фирмата.

Само преди дни шефът на общинската данъчна дирекция Димо Маринов обяви постъпленията в общинската хазна през годината и заключи, че бизнесът в Хасково е в срив.

„За тежкото положение на бизнеса в Хасково има много причини, но тази е една от тях и нагледно илюстрира как се мачка всяка инициатива“, допълниха от ЕСКОМ.

Помолена за коментар на изнесените факти, пресаташето на общината Бояна Тодорова заяви пред журналисти, че кметът Георги Иванов е забранил категорично и на нея, и на главния архитект да дават изявления по този въпрос.

Haskovo.net

Заповедта на РДНСК до главния архитект на общината от края на август 2012 г.
Така изглеждаше сградата в началото на ремонта, 2011 г.
Така изглежда сега. Завършена окончателно през месец май и досега стои под ключ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини