От х:

Днес в x:

Кочанът на полето с 50 % по-евтин

В сезона на туршиите тънката сметка показва, че ако пазаруваш направо от производителя ти идва на половин цена покупката, та макар и да се трябва да платиш някой лев за транспорт.

Ако си купиш зеле направо от зеленчуковата нива в местността "Кьошето" край харманлийското село Бисер, например, то струва 25 ст. за килограм. На пазара в Хасково сумата за кило е твърдо закована на 50 ст. Тазгодишната зелева реколта е хубава, гарантират производителите.

В „Кьошето“ има общо 60 дка. зелеви градини на трима собственици. Единият от тях Ангел Тодоров стопанисва 25 от декарите. Мъжът отглежда зеленчуци и плодове от 10 години.

Освен зелевите насаждения има и 35 дка. с домати, а дините от 104-те дка. отдавна вече е обрал. Зелето си обикновено той пласира на пазарите в Нова Загора. Обяснява, че цената му за килограм може да падне и до 20 ст., когато на пазара има пренасищане с кочани.

Въпреки че точно сега е моментът традиционното кладено зеле да се сложи, тази година хората купували малко. "През други години до Димитровден първите камари зеле вече съм ги продал, а тази съм принуден да търся и странични пазари", уточнява Тодоров, докато работниците му товарят от полето на камиони прясното зеле.

Преди време от земеделието е печелил добре, но през последните две-три години сметката все отънявала, ядосва се още производителят. Той влага годишно в дейността си около 80 000 лв, а миналата година му останали като печалба едва 7 бона.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини