От х:

Днес в x:

Детски градини под карантина заради върлуващ хепатит

Директорката на ОДЗ"Слънце" Веска Гочева /вляво/ и здравното лице, са взели светкавични мерки

Две димитровградски детски градини или по-точно групи от тях са поставени под карантина заради случаи на хепатит сред персонал и деца.

Едната от засегнатите е ОДЗ „Слънце“ където се е разболяла 51 -годишна жена, помощник- възпитател. Все още не е уточнено дали е хепатит А или друг тип, понеже най-често срещаният А е предимно детска инфекция, коментира здравното лице на ОДЗ-то Ганка Стоилова.

Въпреки това в една от групите в градината има карантина, където е преподавала болната възпитателка.

Карантина ще рече, че не се приемат нови деца, всички контактни са под наблюдение, и на всяко дете е дадено направление за изследване на кръв и урина.

Карантинният период продължава 45 дни. Регионалната здравна инспекция е разпоредила крайна дезинфекция на заведението, извън обичайните санитарно-хигиенни мероприятия.

3 деца са болни в Обединеното детско заведение „Лилия“ в квартал „Изгрев“. Децата са на възраст 4, 5 и 6 години и са хоспитализирани в хасковското инфекциозно отделение. Към тях има и едно дете от ЦДГ-то в село Брод.

„Лилия“ също е под карантина, обясни д-р Силвия Янева, експерт в димитровградския офис на дирекция „Контрол над заразните заболявания“ към РЗИ. Директорът на градината дори поискал изследване на целия квартал около заведението понеже децата били от съседни улици.

Това обаче няма как да се случи, обясниха от РЗИ като наложиха същите предпазни мерки-дезинфекция и изследване за децата. Случаите на хепатит А в ОДЗ „Лилия“ не са необичайни, имало е заболели деца и през септември. Новите обаче не са контактни на старите, понеже инкубационният период за септемврийския хепатит е минал. Обяснението за хроничните случаи е в ромското население в квартал „Изгрев“.

Сега е сезонът на хепатита, допълниха от РЗИ, но подчертаха, че няма място за тревога. Статистиката сочи, че от началото на 2012-та в Димитровград има само 39 заболели от хепатит при 168 за миналата година.

Г.Христов

Д-р Силвия Янева от РЗИ призова за спокойствие, заболеваемостта е много по-ниска от миналогодишната
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини