От х:

Днес в x:

Пак се лъжем с времето, уж печелим час

Слънчевият часовник на Хасково наследява традиция от 3500 г

Тази вечер ще спестим 1 час за сън след като ще върнем часовниците назад, от 4.00 на 3.00 сутринта в неделя. По този начин преминаваме към зимно часово време. То ще бъде валидно до последната неделя на месец март, когато в 3 часа сутринта, пак в неделя, ще преместим часовниците с 1 час напред от 3 на 4 часа. С което нито утре ще имаме 25 часово денонощие, нито през март ще останем с 23 часа ден. Защото планетата все така се върти около оста си за 24 часа.

Цялата безсмисленост на мероприятието е за да съвпаднат усещанията на биологичния ни часовник с природните феномени отбелязвани с думите светло - тъмно. Иначе времето си остава константа, подчинена на природните закони. Потреблението на енергия и за битовите и за промишлените абонати ще си е същото. За направата на нещо ще са необходими 36 часа да речем и игрите със стрелките няма да променят тая работа.

Древните не са използвали такива финтове. Те са разчитали на слънчевия часовник. Колкото покаже слънцето-толкова. Този вид часовник е измервал времето по изменението на дължината на сянката на гномона (стрелката) и движението ѝ по циферблата. Използват се от 1500 г преди новата ера в Египет. После се наследяват от водни часовници, после от механични. После от министерски съвети. 

С постановление на МС на РБ от 13-и март 1997-ма година, се въвежда настоящата система за преминаване между зимно и лятно часово време. Тя отменя социалистическата система на зимно и лятно часово време. 

Да не останат по назад, европейските чиновници издават директива за преминаване на единно часово преме през 2001-ва година.

Зимното часово време е основно, т.е. ако нямаше смяна на времето, щеше да остане само то.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини