От х:

Днес в x:

Срещу 240 лв майчинство: Държавата плаща 300 на детегледачка

Платени от държавата бавачки са алтернатива на бързащите да се върнат на работа мами

В случай че майка пожелае да се върне на работа, но няма кой да и гледа детето, тя може да си избере детегледачка, на която държавата плаща по 300 лв за едно и 370 лв за две деца, за да ги гледа в рамките на 8 часа на ден. За това анонсираха социалните по повод общественият дебат за недостатъчното майчинство и липсата на приемливи алтернативи. Бавачката се избира от самия родител, преминава едноседмичен курс на проверка и обучение и започва работа. Социалните и плащат заплата до навършване на 3 годишна възраст на детето. В замяна, майката се отказва от майчинството за втората година в размер на 240 лв и трябва да докаже, че се е върнала на работа. Програмата важи за родители на трудов договор или самонаети лица. Изискванията към бавачката са прости-да е в трудоспособна възраст и да не е осъждана. 

Програмата е налична от края на 2011-та година и до момента от нея са се възползвали 71 жени. Досега на тях се е плащало твърдо само минималната работна заплата, но от 1-ви октомври сумите са преиндексирани на 300 и 370 лв. Особеното обаче е, че програмата изтича на 30-ти септември 2013-та година и въпреки че гледачката може да бъде наемана за 2 и повече години, за тепърва кандидатстващите този срок ще е по-малко от година-до края на програмата. „Който иска, трябва да побърза“ предупреди Коста Костов от хасковското Бюро по труда. 

Другата алтернатива на нископлатеното майчинство през втора година е яслата, за правото на която майката се лишава от ½ от платимите и 240 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини