От х:

Днес в x:

Черна дупка пред полицията-троши коли и пука гуми

Дупката пред полицията е старателно заобикаляна

Хасковлията Марин Тодоров попадна в истинска черна дупка на пътя край хасковската полиция, която му вгорчи тотално слънчевия съботен следобед, след като изкриви джанта и спука гума на реното си. Дупката не е особено дълбока, но за сметка на това е с много остри ръбове, които предизвикали белята. Марин не карал много бързо, всъщност в този участък на булевард”България” това направо си е невъзможно. Отдясно са паркирани коли, отляво има изходи на паркинги, плюс редовно кроснещи напосоки пешеходци. „ С около 40-50 км/ч/” сви рамене младежът. Това не била първата жертва на дупката, обясниха живущи наоколо.

По въпросът кой е отговорен за инцидента, спор почти нямаше. Според работещите в магазинчетата и бутиците край улицата, ВиК-то ремонтирало нещо и така и не си затворили дупката. Впрочем, какво е правило ВиК-то и защо не са запълнили дупката, също лесно може да се разбере-отпушвали са асфалтирана канализационна шахта, без която платното става река при всеки по-проливен дъжд. Нещо обичайно за бул. „България”.

Пък кой така некадърно е асфалтирал улицата и защо възложителят не му е потърсил сметка за зле свършената работа, е съвсем отделен въпрос.

Размитият казус с отговорността добре илюстрира бъркотията, която може да предизвика едно от предложенията на кмета Георги Иванов. На поредната сесия на Обс идния петък, градоначалникът предлага да се приеме решение при всеки подобен инцидент, да присъства задължително представител на администрацията. Той трябва нагледно да се убеди, че шофьор е получил щети по колата си от дупка по общинска улица. По рано през годината, общината бе осъдена да плати 400 лв на хасковлия, който разби колата си в хасковска дупка. Според кметът, липсата на човек от кметстовто, позволявало да се манипулират фактите и се вменява вина на общината. В момента, цели 18 души съдят Хасково за дупки.

Любопитно какво би станало в конкретният случай ако докладната бе вече приета. КАТ/които задължително присъстват/ ще потвърдят, че колата е разбита от дупка. Човекът на общината ще посочи че става дума за ВиК шахта и държавното дружество да си плаща щетите. Дружеството пък ще се оправдае, че си върши работата, като поддържа отпушени канализационните шахти и не те са асфалтирали шахтата си. Асфалтополагането по градските улици е дело и задължение на общината.

Иначе за застрахователи и съд, важен е констативния протокол на КАТ за инцидента. „Манипулиран” или не той е изискваният документ от закона, а мнението на общинският човек, дори и регламентирано по наредба на Обс, има консултативен характер.

Г.Христов

Тези които не успяват свършват като колата на Марин Тодоров

Дупката изглежда безобидна но е с остри ръбове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини