От х:

Днес в x:

Баумгартнер - три рекорда при скока от ръба на космоса (видео)

Австриeцът Феликс Баумгартнер скочи от ръба на космоса* с парашут и се приземи успешно в пустинен район на щата Ню Мексико - Розуел.

Той се издигна с хелиев балон на височина близо 39 хил. м. На тази височина температурата в капсулата му е 9,1 градуса, а извън нея - минус 7,3. След като се отдели от капсулата изглеждаше, че се върти неконтролируемо, но успя да овладее падането си и се свърза с контролния център на земята.

След малко повече от 4 минути свободно падане, той отвори парашута си.

Скоро ще стане ясно и дали Баумгартнер е постигнал една от целите си - да стане първият човек, достигнал звуковата бариера при свободно падане.

Той вече записа два рекорда - стана човекът, изкачил се най-високо с балон (на височина над 34 000 м) и извърши свободно падане от най-голяма височина.

Феликс достигна 1345 км/ч - скорост по-висока от тази на звука (1227,6 км/ч). При свободното падане, предавано от YouTube на живо, той бе проследяван от иифрачервена камера, на която можеше да се види ореолът от нажежен въздух около него в продължение на 4:22 мин.

Изкачването на Баумгартнер продължи малко над два часа. Той се оплака, че има проблем със скафандъра му - не се отоплява.

Малко по-малко от час след началото на изкачването - на около 17 хил. м височина беше изхвърлен баласта от балона, за да се увеличи още повече вертикалната скорост.

Връзката с Баумгартнер от земята поддържаше 84-годишният Джо Китинджър - човекът, който държеше досега рекорда за най-високия скок с парашут.

Опитът, наречен Мисия RedBul Stratos, беше насрочен за 16,30 ч. наше време днес, но заради силните ветрове беше отложен за по-късен час. Преди това Баумгартнер се готвеше да извърши скока на 9 октомври, но се отказа заради силен вятър.

Баумгартнер е тренирал за скока пет години. Вече е направил два скока над Ню Мексико – от височина 21 600 м и от 29 456 м.

-----

*От екипа на проекта наричат скока "свободно падане от ръба на космоса" (freefall from the edge of space), въпреки че границата между земната атмосфера и открития космос е доста по-високо - на около 100 км над морското равнище.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини