От х:

Днес в x:

Вижте как Феликс Баумгартнер скача от ръба на Космоса

Австриецът Феликс Баумгартнер днес ще направи нов опит за скок от 36 км височина. Баумгартнер отново е в трескава подготовка за историческия скок от ръба на космоса в опит за преодоляване на четири рекорда.

В щаба на мисията отново включиха обратното броене. Стартът на мисията „от ръба на космоса" беше предвиден за 15:00 часа българско време, но заради появил се вятър бе отлагана няколко пъти. Последно скокът е обявен за след 18:30 часа.

От щаба се надяват времето да се подобри в следващите часове, за да може Баумгартнер да осъществи скока си.

Заради лоши метеорологични условия опитът беше отлаган на два пъти през седмицата.

Метеоролозите за днес предвиждат ясно, слънчево и тихо време, което е от съществено значение за осъществяването на скока. Отлагането на опитите през седмицата не се е отразило негативно на Феликс и той е в добра кондиция, заявяват от мениджърския екип.

Скокът от ръба на космоса ще бъде излъчен в youtube в реално време където може да гледате директно.

За излитането е необходимо затишие не само на повърхността, но и на височина до около 250 метра. Балонът, с който ще се издигне Феликс, е изключително крехък - дебелината му е едва две стотни от милиметъра. В надуто състояние е висок около 101 метра (колкото 55-етажна сграда). Като се сметнат и въжетата и висящата под тях капсула, целият апарат достига 222 метра височина., Ако възникнат ветрове в горната му част, преди балонът да е набрал скорост ще стане изключително опасно.

Самият Феликс тренира до последно. Той призна, че отлагането на старта във вторник е било "тотално разочарование".

"Когато Арт (директорът на мисията) ми каза, че отлагаме, отначало мислех, че се шегува", разказа Баумгартнер. "Нямах представа какво става с балона, бях в капсулата. Искам да приключим с това тази година. Стигнахме толкова далеч, че няма как да се откажем. Тук сме, имаме резервен балон, имаме достатъчно хелий, значи всичко е наред. Дали ще стане утре или идната седмица, няма значение".

Джо Китинджър, чийто рекорд отпреди 52 години Баумгартнер се опитва да подобри, окуражи австриеца. "Напрежението върху него е огромно, но той трябва да има търпение. Навремето аз трябваше да чакам 30 дни, преди да възникнат подходящи условия за излитане".

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини