От х:

Днес в x:

Учителите искат повече пари, плашат със стачка

Учителите от средното образование готвят протестна акция, ако в бюджета за догодина не им бъдат набавени допълнителни 112 млн.лв. Сумата е върху изчисленията за 15 процентно повишение за единните разходни стандарти в тази сфера.

Решението за протеста е взето снощи в Хисаря на заседанието на изпълнителния комитет на СБУ, обяви в Хасково председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че ако се стигне до протести те ще са между първото и второто четене на бюджет 2013-та в парламента. Учителите ще излязат, за да изразят нагласата си пред Финансовото министерство, добави още синдикалистът.

Пламен Димитров уточни, че с писмо до министър Дянков вече е изискал свикване на извънредна среща на Националния тристранен съвет, която да е преди 25-ти октомври. За тази дата е насрочено съвместното разглеждане на бюджета за следващата година, който вече мина през одобрението на Министерски съвет, от образователната, здравната, финансовата и икономическата комисии към парламента.

По време на тричленката КНСБ ще изрази и негативната си позиция за облагането на лихвите върху депозитите. Според синдиката по-логично е вместо този налог,да бъде наложен данък върху финансовите транзакции, каквато е практиката в 11 европейски държави.

На срещата ще бъде поставен въпросът и за нови ръстове на финансиране в различните сфери, в които от 4 години насам няма движение. Такива например са браншовете в металургитя, тежката химия и енергетиката. „ Очакването е за прилични ръстове, които поне да поемат инфлационните удари. В противен случай очакваме и други наши структури да се вдигнат. Ножът вече е опрял до кокала и напрежението в синдиката и в обществото със сигурност ще бъде пренесено на жълтите павета“, посочи още Димитров.

Шефът на КНСБ беше в Хасково за отчетно-изборния съвет на местната структура. На нея синдикалистите преизбраха за трети мандат досегашния си председател Василка Иванова.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини