От х:

Днес в x:

Поставят безплатен протектор срещу кариеси

Спасяват детските зъби

От днес стартира поредната национална кампания за безплатно поставяне на силанти върху детските зъби. В Хасково тя ще се осъществява от 5-ма стоматолози и включва всички деца между 6 и 8 годишна възраст. Разбира се, само по желание на родителите. Процедурата представлява поставянето на специално вещество върху дъвкателните зъби на малчуганите. Веществото гарантирано спасява зъбния емайл от кариес, който пък води до далеч по-тежки проблеми за зъба в бъдеще. Силантът изравня ямичките на дъвкателните зъби. Именно те остават най-зле почистени, дори и при деца с изградени хигиенни навици. За нещастие, голяма част от децата нямат такива, като мнозинството от указаната целева група, 6-8 годишни, никога не са посещавали стоматолог.

Поставенито на силанти ще се осъществява в 11 кабинета от областта. В Хасково те са 5 - на д-р Милка Колева, д-р Кремена Вълкова, д-р Габриела Георгиева, д-р Катя Делчева, д-р Атанаска Банева.

Поставеното на силанти е абсолютно доброволно, уточняват лекарите. И доуточняват, че за всеки желаещ, но извън групата 6-8 години, силантът струва по 30 лв на зъб.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини