От х:

Днес в x:

Координационен съвет ще ваксинира 12-годишните срещу рак

На имунизация подлежат 12-годишните момичета

Координационен съвет с представители на хасковската Здравна Каса, Регионалната здравна инспекция/РЗИ/, РИО, джипита, МБАЛ и община, ще организира и осъществява безплатната имунизация на 12 годишните хасковски момичета срещу рак на маточната шийка. Около 1100 кандидат-тинейджърки могат да получат безплатни дози, но само по тяхно желание. Ваксината не е задължителна. 

Затова, първият етап на сформиращият се оргкомитет е максимална разгласа сред родители за да бъдат убедени те в ползата от ваксината. Особено се разчита на здравните медиатори в ромските махалали, в случая с Хасково-на медиатора Семма Асенова.

Лекарите припомнят, че заболяването е на второ място по смъртност за българките след рака на гърдата. Здравното министерство отпусна 50 млн лв за безплатна имунизация на девойките от набор 2000 г, а организационният етап на кампанията стартира от този понеделник,. Предполага се че трябва да завърши до края на октомври, за да може същинската имунизация да обхване колкото може по-широк кръг хора. 

Самата имунизация ще се извършва от личните лекари. Определените за целта ваксини са две- „Церварикс“ на фармацевтичния гигант „Глаксо Смит Клайн“ и „Силгард“ на не по-малко известният производител „Мерк“. И двете ваксини са скъпи и това спира свободното им предпочитане от населението. За една имунизация са необходими три дози, а специално Церварикс-а е по 120 лв дозата. 

Само 4 хасковлийки са се ваксинирали доброволно през 2012-та година. Иначе в световен мащаб, срещу Папилома вирус са се имунизирали 80 млн души. Ваксината се счита за безопасна. Дотолкова, че се препоръчва и за мъже, като в Австрия и Щатите. Мъжете не страдат от Папилома вирус, който причинява рака на маточната шийка, но го пренасят чрез секс. Затова групата на 12 годишните се счита за най-подходяща за имунизация-преди момичетата да започнат полов живот. 

Единственото противопоказание за поставянето на ваксината е наличие на остра инфекция. При наличие на хронична такава, ще съществува комисия, която освобождава от имунизация по лекарско предписание.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини