От х:

Днес в x:

Родилка остава без право на деца, след „внезапна“ бременност в 5-я месец

Виолета със съпруга си Николай и синът им, който ще остане единствен

32-годишната Виолета Костадинова бе между живота и смъртта цяло денонощие, след спешна операция в хасковското АГО за терминиране на бременност в 5-я месец. Заради отлепена плацента, започва интензивно и неспирно кръвотечение, а кръвта не се съсирва. Заедно с призовани на пожар специалисти от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, хасковските опериращи правят хистеректомия - отстраняват се всички детеродни органи. В операцията са прелети 14 банки кръв. Днес десетки приятели и роднини препълниха кръвопреливния център, за да възстановят използваните количества. В знак на солидарност се изсипа и половината хасковска пожарна, колеги на съпруга на Виолета, Николай Костадинов. 

Най-смайващото в цялата история е, че Виолета и всички около нея разбират за бременността едва 3 /три/ дни преди операцията. Новината съобщава д-р Недко Петров след преглед на видеозон, в търсене на миома. Изображението е категорично-жив плод на 20 навършени седмици. Два дни по-късно, жената идва при него с кървене. След интензивно убеждаване Петров спешно я насочва към болницата, с което може би спасява живота и. Плодът обаче гине, както и възможностите на Виолета да има повече деца. А със съпруга и са планирали 3. 

Вбесеното семейство на жената недоумява как здравната система може да пропусне бременност и изтъква, че Виолета е преглеждана от гинеколог, включително и на видеозон. Казано и било, че има киста. Заключението е на д-р Величка Тенева, прегледала Виолета в края на май. От друга страна пък, младата жена била на кортикостероиди, предписани заради алергична реакция. Предупредили я, че това ще наруши цикълът и е възможно да се уголеми корема. Цикъл обаче идвал, макар и нередовен, което подхранвало заблудата, че всичко е наред. 

Междувременно Виолета се лекувала от очно възпаление с инжекции с гентамицин и други антибиотици. Любопитното е, че според очните лекари, възпалението в окото било следствие от друго възпалително огнище в тялото. Повече от странно е, че никой не го е потърсил в растящия корем. Дали мощната антибиотична терапия е предизвикала отлепянето на плацентата, което застрашило живота на Виолета, никой не се наема да каже. 

Потърсихме д-р Величка Тенева, от чието заключение за киста, тръгнала 5 месечната заблуда. Известната гинеколожка потвърди за прегледа, но посочи че той се е състоял на 29-ти май. При евентуално зачатие около 25-28-и април. 

„Абсолютно невъзможно е за този кратък период да се види бременност дори и на ехограф“ категорична е тя. Що се отнася до изчезналата впоследствие киста, тя дава следното обяснение: „Когато оплодената яйцеклетка напусне мястото си, остава нещо много наподобяващо на киста. Тя изчезва от само себе си. Но самият плод още не може да се види“. 

Според нея, много жени не обръщат достатъчно внимание на себе си, и половата си система и това е причината за бъдещи проблеми. „Ако бе дошла поне още веднъж, със сигурност щях да видя бременността“ допълни д-р Тенева. 

Думите и бяха задочно потвърдени от личния гинеколог д-р Недко Петров. „Като са казали киста, иска се да се следи развитието на тази киста и ако корема расте, да се потърси лекар“ каза той. „Открих плода миналия вторник, но той трябва да е усетен от майката много по рано“ добави д-р Петров. И защити колежката си - на първия месец, никой видеозон не хваща бременност. При това видеозона на д-р Петров е 4 D. 

Младата жена обаче се е доверявала на лекарите. Като се каже киста, значи киста. Посещавала е нееднократно доктори в този период и е разчитала те да и обърнат внимание за евентуални възможности, не да се диагностицира сама. 

Резултатът от нездравото разминаване в здравната ни система са много отнети възможности за много хора. При това от само един случай. А има и много други.

Г.Христов

Д-р Недко Петров открива бременността и вероятно спасява живота на жената
Д-р Величка Тенева дава заключение за киста
Според нея е абсурд да се хване бременност на 1 месец
Десетки приятели и роднини възстановяваха кръвта използваха за спасяването на Виолета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини