От х:

Днес в x:

Настояват за 50 лв. годишна издръжка на дете в България

Форумът, организиран от НСОРБ събра в зала "Гросето" представители на местната и законодателна власти

По 50 лв. за издръжката на едно дете в рамките на година да бъдат отпуснати за всички малчугани в детските заведения в страната, настояват от Националното сдружение на Общините в България.

Това стана ясно по време на форум на местната и законодателна власт, домакин на който е Димитровград днес.

В него участие взеха депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Румен Данев, обласният управител Ирена Узунова, кметовете на Свиленград, Любимец и Симеоновград, председатели на Общински съвети, съветници от Димитровград и др.

В зала "Гросето" домакинът на срещата, кметът Иво Димов коментира, че макар сумата от 50 лв. за годишна издръжка да не е голяма, в рамките на страната обхващайки малчуганите тя "набъбва" до 90 милиона лева. Сумата да бъде планирана в бюджет 2013, настояват още от сдружението.

Градоначалникът обобщи още позицията на НСОРБ и по важните теми за актуализацията на Общинските бюджети, реформите, които предстоят във ВиК сектора  и други от предложените промени.

Общинските власти настояват да отпадне изискването 9 месеца преди края на кметския мандат да бъдат поемани общински дългове. Според кмета на Свиленград Георги Манолов, по този начин не могат да бъдат довършени редица важни за една община проекти и разработки.

Да се обърне внимание на заплатите на помощния персонал в детските градини, настоя пред присъстващите председателят на ОбС Стефан Димитров. Грижата за децата и потребителите на социални услуги бе един от важните приоритети, за които настоява пред държавата националното сдружение.

Градоначалникът на Димитровград Иво Димов бе категоричен, че заплатата в социалната сфера в Димитровград е доста над минималното за страната възнаграждение.

От националното сдружение на Общините категорично се противопоставиха на готвеното окрупняване на ВиК дружествата на база областите. Под въпрос така се поставя ефективната работа на водните оператори, освен това е на път да се извърши национализация на общинска инфраструктура, подчерта в доклада си Надка колева от НСОРБ.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини