От х:

Днес в x:

Пожарникарите на тръни на празника си

На връх професионалния си празник, който отбелязват днес, 14-ти септември, хасковските пожарникари са „на тръни“ заради сигналните кодове за лоши метеорологични условия и пожароопасна ситуация, породена от по-високите температури, които се очакват, издаде шефът им комисар Николай Вълчев.

Въпреки това обаче има и добри новини. Шестима пожарникари от хасковски регион са отличени за работата си от най-високо ниво. Временно изпълняващият длъжността - началник на Районната противопожарна служба в Тополовград Стефан Чавдаров, е награден с "обявяване на благодарност" от министъра на МВР Цветан Цветанов. Хасковският пожарникар инспектор Румен Райчев е със същото отличие, но от главния секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев. Те ще получат и парични награди. Още четирима пожарникари от региона са отличени от началника на Главната дирекция на пожарната безопасност главен комисар Николай Николов. Останалите им 5-ма колеги са предложени за награди "обявяване на благодарност" от пожарникар № 1 в областта комисар Вълчев.

Почестите са нещо хубаво, но какво е празник без софра и наздравици, както вещае отколешната балканска традиция. Въпреки напрежението през последните летни месеци и особено в края на август, когато хасковските пожарникари отбелязаха абсолютен рекорд по борба с пламъците и заковаха цифрата на 35 излизания за едно денонощие, днес все пак събиране ще има, обеща Комисар Вълчев. Огнеборците ще вдигнат чаши, за да си пожелаят здраве и късмет, но едва привечер, за да отбележат професионалния си празник, макар и импровизирано. А той води началото си още от далечната 1905 г. На 14 септември, преди 107 години в София е организиран първия пожарникарски събор. Негови инициатори са пожарните командири Димитър Тролев, Георги Атанасов, Руси Кожухаров, Найден Николов и Тодор Боев. През 1995 г. с решение № 385 на Министерския съвет на Република България същата дата е обявена за професионален празник на българските пожарникари.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини