От х:

Днес в x:

6 аптеки в хасковско на ръба на фалита

6 аптеки в хасковска област са застрашени от фалит заради административното намаляване на надценката за лекарствените средства. Както е известно, завчера бе окончателно прието предложението на здравния министър Десислава Атанасова, да бъдат понижени с 2% максималните надценки поставяни от аптеките.

По закон дистрибутора може да налага надценка между 6 и 10 %, върху производствената цена, а на аптеката е разрешено от 10 до 22 %. Сега, допустимата надценка за аптеките става 20-18-10 % за трите основни групи лекарства. Най-голям е процентът при медикаментите до 7 лв. Следващите групи са медикаменти до 30 лв и такива над 30 лв. 

„Не ни касае, ние много отдавна не работим с максималните надценки. Отдавна сме се свили под 2-та процента на министъра“ иронично коментира председателят на регионалния фармацевтичен съюз, Янка Петева Табакова. „Аз работя с 10 % надценка“ отсече тя. Причината е в наличието на големи аптечни вериги в градовете, които според ЕТ-тата, работят изобщо без надценка. 

Евентуално застрашени са 6 селски аптеки. „Точно селата, където ние се чудим как да открием аптека“ горчиво констатира г-жа Табакова. 2 от аптеките са в хасковска община, едната е в Книжовник. Според фармацевтите, селската аптека работи с 20-30 къщи и правим максимум по 100 лв оборот на ден. По груба сметка това е 3000 на месец, дори да работи всеки ден. 2% по-малко означава, че това ще изяде или сметката за тока или тази за телефона. Или пък ще се намали асортимента от лекарства. Следващата стъпка е фалит. 

Според аптекари, намаляването на надценките е популистки ход за да се прикрие увеличеното доплащане за някои медикаменти, които до момента се поемаха от Здравната каса. 

Повече по темата аптеки-лекарства очаквайте в следващ материал.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини