От х:

Днес в x:

Гоним рекордите на 50-те години по жеги

Само дечица населяваха басейна на Лебеда

Напук на теорията за глобалното затопляне, през 2012-та година е направо хладно в сравнение с жегите, които са се посипвали над Хасково през 50-те години, стана ясно от справката с хасковската синоптична станция.

Цели три дни-от сряда до петък, хасковлии се варяха в соса на 37-те градуса по Целзий. Това бяха температурите отчитани на Ямача, където са синоптиците, но в центъра, измежду тоновете асфалт и бетон, термометрите отчитаха над 40 градуса на сянка. На места дори повече. Жегата бе толкова колосална, че изпразни дори и басейните. Двукратна проверка на хасковските „разхладители“ днес показа, че там са само вечните ентусиасти - децата, и майките на вечните ентусиасти. Другото се бе изпокрило под климатиците или на сянка.

На 22-ви август 1952-ра година обаче официалните термометри на синоптиците са отчели цели 41.8 градуса, с цели 4.2 ° повече отколкото жегата тази сряда вторник. По това време/1952/ толкова асфалт в Хасково е нямало, но при всички положения на чаршията/центъра/ е било по топло отколкото на Ямача.

На 23-ти август/наши дни/ температурите прескочиха 37-те градуса и към късния следобед стигнаха 38, но това пак не стигаше рекорда от 1958 година, който бе 41.5 градуса. Днес пък се бяхме прицелили не в 50, а в 100 годишен рекорд, но...пак останахме далече. Отчетените максимални стойности от 36.8° бяха с цели 5 /!/ градуса по-ниски от 41.8-те градуса по Целзий измерени през 1911-та година. Така че, винаги може/ и е можело/ да бъде по-топло. Добрата новина е, че жегите ще продължат и през следващите няколко дни и може да преборим някой рекорд.

Г.Христов

Плюс няколко майки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини