От х:

Днес в x:

Събират на орех историята на Пелевун

Първите разкази по "Дървото на историята" написаха най-младите пелевунци

Орех в бившето килийно училище в ивайловградското село Пелевун ще събира местната история. Идеята е на пиарката на общината Златина Гайдажиева, чийто корен е от селото.

На специално приготвени листове с канапена връзка, по-младите хората ще окачват саморъчно написаните си истории, които им са се случили в Пелевун. А месните баби и дядовци-легендите, които си спомнят за родното място от техните деди.

Всичко е символично, но проектът има за цел да събере автентични разкази на кореняците. Дървото е избрано неслучайно. Орехът е все още младо дръвче, а идеята е окачването на историите на него да се превърне в традиция. Мястото, на което е „дървото на историята“-в двора на старото училище, също е наситено със символика, тъй като в сградата сега има етнографска сбирка.

Първите разкази вече са факт, съобщи организаторът на инициативата. Повечето от тях са написани от ученици, които гостуват на бабите и дядовците си през лятната ваканция. Всички писания ще бъдат качени в страницата на с. Пелевун във Фейсбук, а когато броят им набъбне, ще бъдат събрани в малка книжка.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини