От х:

Днес в x:

Всяко трето новородено в хасковско с проблеми

Мнозинството от децата са с диагноза "здрав". Но все повече новородени изправят косите на родителите си

Всяко трето новородено в хасковското АГО е било пациент на Микропедиатрията. Тоест, детето е било или с някакво заболяване, или недоносено. „С диагноза различна от здрав“ лаконично обясниха неонатолозите.

От началото досега, в хасковското родилно са проплакали 595 бебета. 200 от тях са минали през микропедиатрията. Мнозинството са били недоносени. Причините за проблемите са разнообразни-от липса на елементарна здравна култура в родителите, нездравословно хранене и начин на живот, медицински грижи, до генетична обремененост и хронични заболявания. Продължава тенденцията на крайностите-част от родилките стават все по млади, друга част все по възрастни. Макар и единични, има случаи на родилки на над 40 годишна възраст. 

Темпът на раждаемост в хасковско е добър, със сигурност отделението ще достигне 1000 раждания в края на годината, прогнозира началникът на АГО д-р Стефка Христова. Миналата година по това време, новородените бяха 530. Повод за оптимизъм дава и този юли-отчетени са 92 раждания, в традиционно „сухия“ летен месец.

Продължава тенденцията да се раждат повече момичета. Понякога новородените от нежния пол превъзхождат силния с двуцифрено число. За юли надмощието на момиченцата е било по-минимално-само 4 повече.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини