От х:

Днес в x:

Замърсяването на въздуха е убило през 2019 г. 476 000 новородени

Замърсяването на въздуха е убило през 2019 година 476 000 новородени бебета, като най-много са жертвите в Индия и Субсахарска африка, предаде Франс прес.

В три четвърти от случаите главният замърсител се явяват отровните пушеци, отделяни при изгарянето на некачествени горива в процеса на готвене.

Над 116 хиляди пеленачета са починали от замърсяването на въздуха по време на първия месец от живота си в Индия. В Субсахарска Африка това печално число е 236 хиляди. В доклада "Глобално състояние на въздуха 2020 г.", изготвен от два здравни американски института се изтъква, че са налице все повече сведения за вредата от замърсения въздух по време на бременността.

Според събраните данни от Института за здравно въздействие и Института за здравни измервания и оценки родилките в тези условия раждат бебета с маломерно тегло или значително преди термина.

"Въпреки че се набюдава бавно намаляване на зависимостта на домакинствата от горивата с ниско качество, замърсяването на въздуха от подобно изгаряне продължава да бъде съществен фактор за смъртността при новородените", се казва доклада.

В глобален мащаб замърсяването на въздуха е предизвикало 6,7 милиона смъртни случая през 2019 година, което е четвъртата причина за смъртност по света. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини