От х:

Днес в x:

29 °C

Половината нови майки страдат от халюцинации и тревожност

Почти половината нови майки страдат от мрачни мисли или халюцинации, но 2/3 от тях крият чувствата си от страх да не бъдат съдени или да не им отнемат детето, твърди новопроведено изследване.

Мрачните мисли все още са табу за майките, като едва 37% от тях признават пред другите как се чувстват.

Най-често срещаната мисъл е “че нещо страшно би могло да се случи на бебето”, подобен страх обзема 62% от жените.

Други 44% живеят с мисълта, че детето им може да умре, докато 13% признават, че са били споходени от мисли да убият или наранят собственото си бебе.

Изследването, проведено от сайта ChannelMum.com разкрива, че една на 50 жени вярва, че детето и я мрази, докато 1% са убедени, че свекървата им иска да отнеме бебето им.

Други са спохождани от страха, че детето им може да бъде изядено от крокодил или отвлечено от Смъртта.

Две на всеки 5 жени или общо 39% смятат, че партньорът и детето им ще са чувстват по-добре без тях, а 16% са обмисляли самоубийство.

31% от жените са били обземани от ирационалния страх, че някой може да открадне или навреди на бебето им, което на практика им пречи да разговарят с непознати. И макар 31% от жените да признават за подобни екстремни мисли, 95% никога не са били предупредени, че бременностт и родителството биха могли да засегнат психичното им здраве.

В резултат, една на 5 жени или 19% били убедени, че полудяват, когато се разболели.

Половината майки се страхували, че ще бъдат съдени от обществото и близките си.

43% смятали, че в очите на другите изглеждат като лош родител, докато 26% се срамували от психичното си заболяване.

Стигмата е толкова силна, че 17% от майките, които се разболяват, признават, че са обмисляли да се самонаранят, като една на 20 е изпълнявала заканата си.

Една от най-големите пречки, които спират жените да потърсят помощ, е страхът да не им отнемат детето. За подобно нещо признават 19% от майките, диагностицирани с психично заболяване.

Цифрите сочат, че едва 10-15% от жените страдат от сериозно психично заболяване.

Някои експерти обаче смятат, че съществува скрита епидемия от психични заболявания сред майките, защото 64% от тези, които се разболяват никога не получават официална диагноза и по тази причина остават извън официалната статистика.

Като цяло изследването сочи, че най-често срещаното психично заболяване сред новите майки е тревожността, засягаща 68% от жените. 48% страдат от безсъние, дължащо се на тревожни мисли.

Други 35% се борят със следродилна депресия, 1/3 развиват агорафобия, а 23% получават панически атаки.

Средно, симптомите продължава от 3 до 6 месеца, но 29% се чувстват емоционално нестабилни в продържение на година или по-дълго.

Жените е 5 пъти по-вероятно за забележат симптомите си, като 69% от тях осъзнават, че са болни. В едва 14% от случаите партньорът е този, който забелязва, че нещо не е наред.

2 на всеки 5 майки обаче не признава на никого как се чувства, едва 1/3 споделят за симтпомите си с личните лекари.

94% от жените признават, че лъжат за истинските си чувства.

Липсата на сън е основна причина за заболяванията, 55% са убедени, че именно това е допринесло за състоянието им.

54% признават, че майчинството ги е удавило в емоции, а 39% обясняват, че са опитали да станат “съвършения родител.”

2 на 5 жени или 41% обвиняват хормоналните промени, докато 14% хвърлят вината върху “натискът да отговориш на очакванията на другите в социалните мрежи.”

В резултат, 80% от жените искат обществото да стане по-отворено по теми като психичното здраве на майките и екстремните мисли, които ги спохождат.

7 на 10 жени искат обществото да осъзнае, че “това може да се случи на всеки”, докато 55% искат уверения, че детето им няма да бъде отнето, ако започнат лечение.

Основателят на сайта обяснява: “Ако тялото ви не функционира правилно след раждането, всички ви разбират и подкрепят. Но ако нещо не е наред с ума, майките смятат, че трябва да го пазят в тайна. Тези мисли са обезпокоителни и ужасяващи, но твърде често се оказват неразривна част от майчинството.”

По тази причина за тях трябва да се говори, жените трябва да знаят, че не са сами и че не полудяват – нужна им квалифицирана помощ и подкрепа.

Ето част от мислите, които спохождат майките:

- Бях убедена, че бебето ме мрази и се опитва да ме убие

- Планирах да скоча от терасата с бебето

- Мислех, че жилището ни е обитавано от духове, затова останах навън, докато съпругът ми не се върна от работа

- Мислех, че бебето ще умре, ако не го изкъпя преди микровълновата да е приключила работа

- Видях Смъртта на прага на спалнята

- Смятах, че близнаците ми не са мои

- Мислех, че свекървата ми иска да ми вземе бебето

- Мислех, че бебето ще умре, заради микроби. Карах всички да използват дезинфектанти преди да го докоснат. Един, човек се допря до количката в супермаркета, и аз се парализирах от страх, че бебето ще се зарази.

- Вярвах, че ако заспя, някой ще влезе у дома и ще ни избие

- Исках да изхвърля дъщеря си през прозореца

- Мислех, че крокодил се опитва да изяде бебето ми

- Исках да разбия колата в стена, за да умрем и аз, и бебето ми

- Отрязах си косата, защото мислех, че разболява бебето ми

- Мислех, че всички ще са по-добре без мен

- Представях си топящо се желязо върху лицето на бебето ми

- Просто тъмнина, отчаяние, като че си затънал в гъста кал


Източник: independent.co.uk
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини