От х:

Днес в x:

Откриха тийнейджър на 50 века край Меричлери

Станислав Илиев и Галина Стоянова, магистър по археология в СУ, пред последната находка в могилата край кариерата на "Каолин"

Скелет на млад индивид, на предполагаема възраст между 10 и 16 години, откриха археолозите при разкопките на могила в местността „Кайряка“ в землището на Меричлери. Според учените находката е от началото на III хилядолетие пр. Христа, или от 5000 години. Тялото е било положено в характерната поза „хокер“ - със свити към тялото колена и ръце, легнало на дясната страна. Главата и ходилата на младия индивид, чийто пол археолозите не могат да определят, са били оцветени в червено. Използвано е естествено багрило - железен окис, а смисълът на този ритуал е загадка за изследователите.

Екипът учени, начело с археолога от хасковския Исторически музей Станислав Илиев, работи край кариерата на „Каолин“ от миналата година, а разкопките се финансират от фирмата концесионер. Археолозите разкопават могила на метри от находището, разработвано от „Каолин“.

„Това е второто погребение, на което се натъкваме в тази могила. Първото бе на възрастен индивид, в непосредствена близост до сегашната находка. От другата страна на открития скелет пък има дъговидно очертание с камъни. Предполагаме, че под него също ще има находка, може би дори най-важната в тази могила, защото тя е сърцевината на комплекса“, разказа Станислав Илиев.

В близост до скелета са открити следи от дървена конструкция. Смисълът и предназначението й обаче може да бъде изяснено след разкриването на целия комплекс.

В близост до тази могила, на двайсетина метра, има друга, в която пък излизат находки от римско време. Засега са открити няколко керамични съда, тази сутрин работниците изкопаха останки от още няколко.

„Оставили сме си разкопаването под каменното натрупване за накрая, за десерт“, казва Илиев, който не крие надеждите си оттам да излезе ценна находка. По думите му това трябва да стане до края на седмицата.

Тодор Кръшков

Този скелет е на 50 века
Разкопките на могилата
На съседната могила - находка от римската епоха
Каменното натрупване до ямата със скелета е "за десерт", оттам се очаква находката на сезона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини