От х:

Днес в x:

Режат 17-килограмова диня за Световния празник на сочния плод

Производителите на дини край Войводово -развеселени, че имат професионален празник

С усмивка и с доза любопитство към всеки, който спре покрай тезгяха им, продавачите на дини край хасковското село Войводово днес посрещаха купувачите си под жежкото слънце по обяд. Повечето от тях не знаеха, че на днешната дата са можели и да не излязат на пазара, а да се скатаят край някоя софра на сянка, а пък за това щяха да си имат и официално оправдание, тъй като на 3-ти август е Световният ден на динята.

А това си е своеобразен професионален празник за производителите й.

„Ех, че хубаво! Не знаех за такъв ден! Ще го отбележим като изядем най-голямата диня“ , с усмивка реагира на празника стопанинът от Войводово Мустафа Кязим. Човекът е в бизнеса с производството и продажбата на дини отдавна. Тази година гледа 2 декара „карпузи“ (по-популярното име на динята в този край на България). Освен тях обаче отглежда картофи, лук и краставички. Мъжът е доволен от тазгодишната реколта и с една дума е определя като „добра“. В началото стартирали с цена на килограм от 0,60 лв., но, обичайно за това време през годината, сумата на дребно вече е паднала почти наполовина и килограмът в момента се търгува за 0,35 лева.

Докато Мустафа привлича минувачите да спрат, около крайпътния му тезгях щъкат и двама негови помагачи. Грабнал във всяка ръка по 15-килограмова диня 21-годишният борец Олег Атанасов направо събира очите на минаващите.

„Който носи две дини под една мишница, все изпуска едната“, припомня старата поговорка младият здравеняк.

На няколко метра по-нагоре друг от производителите бърза да блесне с факта, че знае за международния празник на динята и набързо изброява няколко малко познати факта за сочния плод: “Първите доказателства за съществуването на дини са открити преди 5000 години в Египет. В днешно време има над 1200 разновидности на дини, които се произвеждат в 96 страни по света. Най-популярното отбелязване на празника е в Америка, където има състезания по замерване с диня и по надплюване с динени семки“.

В България пък най-сочните дини се произвеждали в Добруджа. Там само ги засаждали и ги оставяли да растат на самотек, без дори да ги поливат. Въпреки че оставали мънички, били пък много сладки, разясняват най-сладкодумните продавачи на дини по шосето към Кърджали.

„Има ли и ден на краставицата?! Ще ви чакаме и за него!“, подхвърля четата на Мустафа Кязим на изпроводяк. През това време шефът им ги събира, за да разреже, както е обещал, най-голямата 17-килограмова карпуза, която е пораснала в неговия масив.

Мая Манолова

Младокът Олег демонстрира мускули хванал дини с общо тегло близо 30 килограма
Производителят Мустафа Кязим е доволен от реколтата тази година
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини