От х:

Днес в x:

Корнишони 2012: на глътка-хапка

На ударни продажби на корнишони се радват производителите

Качествена реколта от корнишони зарадва хасковските зеленчукопроизводители. В началото на беритбата на хрупкавия зеленчук, добивът се очаква да достигне гросмайсторските 5.5 тона на декар. Краставичките са супер качество, както личи от журналистическата проверка на произволно избрана сергия на пътя за Конуш. Там зеленчукопроизводители предлагат току що набраната си продукция. Сергията пласира десетки килограми само за четвърт час. Колите продължаваха да спират и след нашето заминаване. Имаше защо. 

Изискванията за корнишоните са едни от най-строгите - дължина, дебелина, форма и т.н. Тазгодишните бяха перфектни - “на глътка-хапка“, доволно заключи обигран познавач на мезета, докато разплащаше 10 кила зеленчук. От сергията краставицата отива директно в бидона със солта. След месец, става мезе за чудо и приказ. Осмисля поне 10 литра домашница. Цената на мезето излиза народна - по 1 лв на кило. При това на дребно. На едро зарзаватът вървял на мизерните 55 стотинки. Почти колкото кило жито, което продължава да се вдига над рекордните си 45 ст за килограм. А краставицата иска повече разходи. 

Само поливките на месец излизат 320 лв, разказва хасковлийката Таня Петкова. От 8 години тя отглежда корнишони и констатира, че изкупната цена е същата, каквато е била през 2004-та година, когато се захванала с бизнеса. Оттогава обаче водата, тока, семената и торта поскъпнали в пъти.

На практика, оцеляването на местните зеленчукопроизводители зависи от много добрата реколта, която да компенсира минималната печалба. Ако природата не се смили с голям добив, фалитите са неизбежни.

Г.Христов

Размерът е перфектен за качествено замезване
Беритбата върви ударно
Добивът е много добър
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини