От х:

Днес в x:

ОбС Хасково поиска хирургичния блок от здравния министър

Недовършеният хирургичен блок - ябълката на раздора

Да се откаже от собственически претенция върху така наречения „хирургичен блок“ в Хасково поиска днес от здравния министър общинският съвет. Предложението бе подкрепено от мнозинството съветници. Към недовършената сграда е проявен инвеститорски интерес от английска компания, която притежава болнични заведения във Великобритания и по света, пише в мотивите към докладната си вносителят – председателят на ОбС Иван Иванов. Неуточнената собственост обаче създава пречки за сериозни проговори с този кандидат-инвеститор, пише той.

Недовършената сграда е ябълка на раздора между държавата и общината от години. Опити да бъде продадена сградата имаше още през 2009 година. По-късно обаче от МБАЛ Хасково извадиха документи, че тя, както и теренът към нея, са вписани в активите на болницата. Административният съд в Хасково, а впоследствие и Върховният административен съд отмениха продажбата. И общината, и болницата, разполагат с документи за собственост, което вкарва проблема в омагьосан кръг. Досега няма окончателно съдебно решение по въпроса за собствеността.

С днешното решение ОбС иска да разреши кардинално проблема, ако министерството на здравеопазването като притежател на 81.05 процента от капитала на МБАЛ, се откаже от претенциите си за недвижимия имот.

Шефът на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков заяви за Haskovo.net, че въобще няма представа за какво става дума. Той допълни, че никой не го е търсил, за да вземе мнението му за сградата.

Според него обаче конструкцията на недовършената постройка не е подходяща за болнично заведение, отговарящо на съвременните медицински стандарти.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини