От х:

Днес в x:

G-Cans, Подземният храм

Подземният храм, гигантският резервоар, който спасява Токио от наводнения. малките фигурки, които се забелязват до постаментите на колоните, са туристи.

Проектът G-Cans, или Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel, е най-голямото в света подземно съоръжение за отводняване. Намира се в Токио, Япония.

G-Cans защитава града от наводнения при обилни валежи и тайфуни. Преливащите води се насочват до пет силози през тунели. Освен тях G-Cans включва 6,5 км свързващ тунел, резервоар и 78 помпи. Всичко това е внушително и оразмерено да се справи с наводнение от типа „веднъж на 200 години”.

Петте бетонни силози за съхранение на водата са 65 м дълбоки и 32 м в диаметър. Те действат като регулатори на потока. Свързани са с тунел с диаметър 10,6 м (това е горе-долу триетажна сграда). Тунелът е на 50 м под земята и преминава през силозите. По него водата отива  в резервоара за съхранение, когато силозите достигнат техния капацитет.

Резервоарът, който е популярен с името Подземен храм, е висок 25,4 м и дълъг 177 м. 59 стълба, всеки от които тежи 500 тона, се извисяват в него.

Турбини с мощност 14,000 к.с. и 78 помпи изпомпват водата от него в случай на нужда. Става дума за 200 тона вода в секунда. Всичко това се управлява от контролната зала.

Водата се изпомпва в река Едогава, в покрайнините на столицата на Япония. Област Сайтама, където се намира река Едогава, е в центъра на равнината Канто в Япония. Тя е само 20 м над морското равнище.

G-Cans се изгражда от 1992 до началото на 2009 година. Строителните и монтажни работи са за 2 млрд. долара. 

Съоръжението остава празно през сухите сезони и е туристически обект. Посещението е безплатно, групите са до 25 души по три пъти на ден, но се подчертава, че от съображения за безопасност е важно да разбирате японски, в останалите случаи трябва да се прави специална заявка. Обиколката е с продължителност час и половина. Стриктно и учтиво, като японци, организаторите са сложили онлайн даже информация какво е подходящото облекло при посещение на това уникално съоръжение.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини