От х:

Днес в x:

Токът поскъпва с 13%, ресторантьори ще пестят от салфетки

От неделя токът поскъпва с 13 %, реши Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Обяснението за поскъпването е заради добавката за зелена енергия, която се налага заради повишеното производство на възобновяеми енергоизточници, съобщи в парламента председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Освен че директно удря по джоба на редовите домакинства, поредното поскъпване извива ръцете и на бизнеса. Ценовия скок на електроенергията пряко ще оскъпи хляба, прогнозира преди дни директорът на хасковският Хлебозавод Тодю Тодев. Подобно е и положението в големите предприятия, които използват ток в промишлени количества. 

Новата цена на електроенергията обаче пряко ще удари и дребния бизнес. Хасковските ресторантьори още сега мислят как да компенсират по-големите си разходи. Тъй като не могат да изключат климатиците през лятото, нито да затворят кухните си, те ще режат от парите за други консумативи-салфетки например. „Икономията е майка на мизерията“ бе първият им коментар на поредното поскъпване. 

Новата цена на електроенергията ще потопи в блатото и големите длъжници в хасковско. Един от тях е областната многопрофилна болница. В момента разходите им за ток са 40 хиляди на месец. След увеличението, месечните им разходи ще се повиш ат на 45 200 лв или годишно от бюджета на акционерното дружество ще изтичат допълнително 62 хиляди лева.

Първите реакции на хората от поредния ценови шок вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини