От х:

Днес в x:

Конуш си върна именниците и панаира

Именникът Петър Лазаров поведе хорото с родопска гайда

Хасковското село Конуш възстановява своя събор след 40 годишно прекъсване. За това анонсира кметът Младен Марчев по повод днешния празник на населеното място, денят на апостолите св. Петър и Павел. По традиция, празненствата на селото започваха от едноименния параклис, до лековитото аязмо. По традиция, свършваха до там. Не и тази година. 

Селският панаир започва от днес и продължа през уикенда. Той ще бъде обогатен с богата фолклорна програма с участието на ансамбъл на конушенските баби и фолклорна група от Николово. Оригинален принос във фолклористиката на региона е и участието на ромски състав, който ще изпълни традиционни ромски песни и танци. 

Програмата обаче започна с курбан даван традиционно от фирма "Аква 3" на Аязмото. Курбанът е известен с това, че събира личните именници на Конуш. Както и миналата година, това бяха прокурорът Павел Жеков и директорът на ОД на МВР Петьо Петров. Сред именниците бе и дърворезбарар от Златоград Петър Лазаров. Лазаров изработи иконостасът на параклиса, а тази година абсолютно доброволно изработи и нов дървен кръст за него. Родопският майстор се изяви и с друго амплоа-майсторска свирня на Джура/висока/ Гайда, която даде началото на кръшно хоро.

Г.Христов

Началото на празниците на Конуш винаги е до параклисът "Петър и Павел"
Дърворезбарят от Златоград показа новия кръст за параклиса
Кметът Младен Марчев посреща личните си именници
Поп Митко отслужи литургия
Конуш се събра на трапезата
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини